Reklamacja, odstąpienie od umowy a 14 dni.

• Autor wątku Autor wątku d4v
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

d4v

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
jakiś czas temu oddałem produkt w ramach reklamacji (z żądaniem pełnego zwrotu gotówki) do sklepu w którym go zakupiłem. Za 3 dni kończy się 14 dzień kalendarzowy i nasuwa mi się kilka pytań:

• Art. 561(5). Jeżeli kupujący będący konsumentem zażądał wymiany rzeczy lub usunięcia wady albo złożył oświadczenie o obniżeniu ceny, określając kwotę, o którą cena ma być obniżona, a sprzedawca nie ustosunkował się do tego żądania w terminie czternastu dni, uważa się, że żądanie to uznał za uzasadnione.

Nic tutaj nie jest wspomniane o odstąpieniu od umowy.
    Ile więc czasu sklep ma na ustosunkowanie się do mojej reklamacji w przypadku chęci odstąpienie od umowy?

• W regulaminie jest taki punkt:
    Sklep ustosunkowuje się do reklamacji Klienta w terminie 14 dni roboczych od momentu zwrotu towaru wraz z opisem niezgodności. W przypadku, gdy weryfikacja niezgodności wymaga zasięgnięcia opinii biegłego, bądź przedstawiciela producenta towaru, termin do ustosunkowania się Sklepu ulega przedłużeniu o czas uzyskania przez Sklep takiej opinii.

Czy taki zapisek odnośnie 14 dni roboczych w regulaminie sklepu coś zmienia? Wydaje mi się, że odgórnie ustalone jest 14 dni kalendarzowych i sklep nie ma tutaj nic do gadania, ale lepiej się upewnić.
    Dodatkowo dopytam o te "zasięgnięcie opinii biegłego" - czy sklep ma prawo wysłać komuś mój sprzęt nie informując mnie o tym, a co za tym idzie przedłużać tak sobie termin na odpowiedź?

Podstawowe pytanie, czy zareklamowałeś towar z tytułu rękojmi czy z tytułu gwarancji ?

Powołałem się na art. 560 § 1 kodeksu cywilnego, więc z rękojmi.
Mam nadzieję, iż fakt, że nie napisałem w piśmie słowa "rękojmia" nic nie zmienia?

d4v napisał:
Powołałem się na art. 560 § 1 kodeksu cywilnego, więc z rękojmi.
Mam nadzieję, iż fakt, że nie napisałem w piśmie słowa "rękojmia" nic nie zmienia?

Wystarczy powołanie się na w/w przepis. Zatem reklamowałeś z tytułu rękojmi. Po 14 dniach kalendarzowych jeżeli nie dostaniesz odpowiedzi, to znaczy, że reklamacja została uznana za zasadną. Nie tyczy się jednak odstąpienia od umowy, lecz np. naprawy bądź wymiany na nowy. Zatem po 14 dniach jeżeli dostaniesz odpowiedź, że produkt uszkodziłeś z własnej winy i nie poczuwają się do jego naprawienia, możesz żądać naprawienia tego produktu z powodu przekroczenia 14 dniowego terminu na odpowiedź.

altafox napisał:
Wystarczy powołanie się na w/w przepis. Zatem reklamowałeś z tytułu rękojmi. Po 14 dniach kalendarzowych jeżeli nie dostaniesz odpowiedzi, to znaczy, że reklamacja została uznana za zasadną. Nie tyczy się jednak odstąpienia od umowy, lecz np. naprawy bądź wymiany na nowy. Zatem po 14 dniach jeżeli dostaniesz odpowiedź, że produkt uszkodziłeś z własnej winy i nie poczuwają się do jego naprawienia, możesz żądać naprawienia tego produktu z powodu przekroczenia 14 dniowego terminu na odpowiedź.

Ale autor nie żądał naprawy więc dlaczego mieliby się do kwestii naprawienia odnosić?

Rozumiem, a proszę mi powiedzieć jak to jest z tym odstąpieniem od umowy?
Naprawa jest zupełnie nieopłacalna więc w grę wchodzi tylko wymiana na nowy / zwrot gotówki / odrzucenie reklamacji.
Czy to jest jakaś dobra wola sprzedawcy z uwagi na fakt, że odstąpienia od umowy nie dotyczy okres 14 dni?

//edit
@JWF1506
Teraz mam mały mętlik w głowie.
Czy jeżeli złożyłem reklamacje z tytułu rękojmi z żądaniem odstąpienia od umowy ze względu na wadę istotną po 14 dniach kalendarzowych mam prawo do jakichś roszczeń?
Czy ze względu na fakt, iż w kodeksie cywilnym nie ma terminu co do mojego przypadku to sobie mogę czekać tak w nieskończoność i liczyć, że ktoś mi kiedyś odpowie?

Ostatnia edycja:
Powrót