Reklamacja, odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku Zdzislaw01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zdzislaw01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, przedstawię wam sytuację i proszę o pomoc.

Kupiłem sprzęt w sklepie internetowym z przesyłką, który okazał się nie działać. W trakcie pierwszego podłączenia zauważyłem też że sprzęt nie odpowiada moim potrzebom(jego kształt oraz jakość wykonania).

Czy w takiej sytuacji mogę odstąpić od umowy w związku z niezgodnością towaru z umową, czy muszę najpierw zareklamować sprzęt i czekąć na wymianę a dopiero potem mogę odstąpić od umowy?

Pozdrawiam

Jeśli przesyłkę z towarem otrzymałeś <14 dni temu, to masz prawo zwrócić ją bez podania przyczyny. Jest to najprostsza opcja, nie musisz podawać przyczyny zwrotu, jest to nawet niewskazane z przyczyn ekologicznych.

Więcej informacji: Zwrot towaru i odstąpienie od umowy zawartej na odległość
Przykładowy wzór pisma: ***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A sprzedawca stwierdzi że odesłano uszkodzony produkt, i potrąci sobie za zmniejszenie jego wartości...

No właśnie.

Rozumiem że mogę wystąpić z reklamacją z tytułu rękojmi i żądać odstąpienia od umowy ale sprzedawca ma prawo uznać że wymieni towar zamiast akceptować wniosek o odstąpienie.

Co w przypadku gdy nie chcę czekać aż sprzedawca zamówi towar od hurtownika i potem prześle go do mnie (trwało to 9 dni) a chcę odstąpić od umowy natychmiast ze względu na to że produkt nie spełnia moich oczekiwań?

Powrót