Reklamacja okularów (VE)

• Autor wątku Autor wątku Beti_beti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Beti_beti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. trzy tygodnie temu oddałam okulary na reklamacje do jednej z większych firm optycznych.
Problem : Wyleciało jedno ze szkieł.
Po dwóch tygodniach postanowiłam się dowiedzieć czy moje okulary wróciły już spowrotem do salonu naprawione. Pani powiedziała mi, że okulary jeszcze nie wróciły i na pewno do mnie zadzwonią kiedy będą już do odbioru. Po kolejnym tygodnia zadzwoniłam z powodu braku jakiej kolwiek informacji (to już trzy tyg.). Okazało się że wymienili mi front okularów, i wtedy nie pasowała druga część oprawy (ta wewnętrzna) wiec została zamówiona nowa wewnętrzna część. Po złożeniu tych dwóch części okazało się że teraz nie pasują zauszniki więc znowu zostałam poproszona o poczekania kolejnych kilku dni aż zamówią nowe zauszniki i złożą okulary w całość. Wychodziłoby na to że z moich starych okularów zostały się tylko szkła a cała oprawka zrobiona miała być na nowo. I tu zaczęły się schody. Dziś zadzwoniłam do salonu bo chciałam w końcu moje okulary odebrać. Okazało się że okulary moje wróciły - ALE W CZĘŚCIACH ... :rolleyes:

Pani z salonu mi powiedziała że reklamacja została odrzucona ale oni nie wiedzą z jakiego powodu. Ja zostałam bez okularów bo moje przyszły w częściach ... Pani zaproponowała mi 20 % rabatu na nowe oprawki. Czego oczywiście odmówiłam bo z jakiej racji mam płacić. Powiedziała potem że reklamacja została odrzucona z powodu braku dostępnych "częśći" do okularów bo te które zamówili nie pasują do siebie.

co mam robić ?

1.kiedy pan je kupił?
2.jako konsument czy jako przedsiębiorca?

bo to dosyc istotne szczegóły....
Z opisu zdaje sie wynikac,ze jako konsument aczkolwiek pewnosci nie ma....

Beti_beti napisał:
co mam robić ?
A co Panią obchodzi czy oni zamówili części pasujące do siebie, czy nie? Mają naprawić, jeśli nie mają takiej możliwości to mają wymienić na nowe. W tej sytuacji może Pani żądać zwrotu pieniędzy ponieważ firma przyznała, że nie jest w stanie doprowadzić okularów do stanu używalności. Nadto sprzedawca ma obowiązek ustosunkować się do reklamacji w ciągu 14 dni - czego, jak wynika z Pani wiadomości, nie zrobił i to kolejny powód do żądania zwrotu pieniędzy.

Okulary zakupiłam około rok temu(nie pamiętam dokładnej daty)
już jeden raz (jakieś pół roku temu) były wymieniane fronty w tych okularach ponieważ też odpadły elementy ozdobne.
Okulary kupiłam prywatnie - jako konsument.

Powrót