Reklamacja okularów - wymiana na inny model cz zwrot pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku Sidżej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sidżej

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Dzisiaj, po miesiącu od kupna, oddałem okulary przeciwsłoneczne na reklamację z powodu schodzącej powłoki z soczewki. Poprosiłem by zostały zamienione na nowe, jednak sprzedawczyni oświadczyła, że nie wie czy ten konkretny model będzie na stanie sklepu. Jeśli nie będzie, to zaoferowała, że będę mógł wymienić je na inne w tej samej cenie lub droższe (za dopłatą). Gdy się nie zgodziłem i powiedziałem, że jeśli nie będzie tego modelu to chce zwrot pieniędzy, to odparła, że u nich nie ma możliwości zwrotu gotówki. Nie uśmiecha mi się wymiana na inne okulary, dlatego, że tylko ten jeden konkretny model mi się podobał i nie chce zostać zmuszony do wybierania innych tylko dlatego, by nie stracić pieniędzy za okulary z wadą. Moje pytanie brzmi czy jeśli naprawa (salon nie przewiduje takich napraw) i wymiana na nowe okulary nie jest możliwa, to czy sprzedawca ma prawo odmówić zwrotu pieniędzy? Ewentualnie jakie prawa w tej sytuacji mi przysługują?

Regand napisał:
Nie może odmówić zwrotu gotówki jak nie potrafi naprawić wady.
Czyli śmiało mogę żądać w sklepie zwrotu pieniędzy za te okulary tak? A jeśli sprzedawca znowu odmówi? Pozostanie mi udać się do Miejskiego Rzecznika Konsumenta?

Sprzedawca dobrze wie, że ma taki obowiązek, po prostu sprawdza czy ma do czynienia z leszczem ;)
Jak pogrozisz, ze pójdziesz do rzecznika to mu sie przypomni, ze jednak może oddać gotówkę.

Dobra w takim razie mam nadzieję że sprzedawca nie będzie stwarzał dodatkowych problemów i obejdzie się bez tego rzecznika. Dzięki za pomoc ;)

Witam wszystkich. Mam pytanie. Kupiłem okulary 09lipca. Wczoraj minął termin
na zrobienie zamówionych okularów. Oprócz tego to na paragonie nie ma rabatu 50% na szkła , a v.express ma promocje od 6lipca.Czy mogę teraz zarządać upustu , albo oddać towar.

Dobra wola sprzedawcy jeśli chodzi o zwrot, i szczerze wątpię aby się zgodził.
Co do upustu - nie znamy warunków promocji, pytaj sprzedawcy dlaczego zakup nie został objęty promocją.

Powrót