Reklamacja opon otrzymanych jako gratis do samochodu

• Autor wątku Autor wątku LambdaLambda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LambdaLambda

Użytkownik
Odpowiedzi
150
Rok temu kupowałem samochód w salonie i dostałem do niego "gratis" opony zimowe - w związku z tym, nie mam na nie żadnego paragonu, ani nie są wyszczególnione na dokumentach z salonu (były tylko dopisane ręcznie na dokumencie zamówienia ze specyfikacją samochodu jako gratis). Ostatnio jedna z nich zaczęła mieć dziwne pęknięcia i chciałem ją zareklamować z tytułu rękojmi, bo byłoby to dla mnie korzystniejsze niż ta domyślna obsługa gwarancyjna, w której będzie to trwało wieki. Czy jednak takie coś w ogóle mi przysługuje jeśli dostałem oponę w gratisie i nie mam na nią żadnych papierów czy jestem skazany na taką formę gwarancji, jaką zaproponuje mi serwis bez możliwości wyboru gwarancja vs. rękojmia?

W tej sytuacji o ile opony nie są częścią umowy lub nie widnieją w specyfikacji/opisie zakupionego pojazdu pozostaje przyjąć to co oferuje sprzedawca i się cieszyć, że cokolwiek oferuje.

Rozumiem, dziękuję za odpowiedź. Czyli tak na przyszłość starać się przy kupowaniu samochodu załatwić u sprzedającego wprowadzanie takich rzeczy jak opony na umowie/specyfikacji, żeby mieć większe pole manewru w razie podobnych reklamacji? Bo wiadomo, że to jest pseudo-gratis i w trakcie negocjacji ceny dopiero kiedy przystaniemy na wyższą to dostajemy te opony "gratis".

LambdaLambda napisał:
... wiadomo, że to jest pseudo-gratis i w trakcie negocjacji ceny dopiero kiedy przystaniemy na wyższą to dostajemy te opony "gratis".

Pozostaje negocjować możliwie najniższą cenę i zrezygnować z pseudo-gratisów.
Niemniej nie jest to już problem z dziedziny prawa.

Shocked napisał:
Niemniej nie jest to już problem z dziedziny prawa.
Tzn. w moim pytaniu nt. przyszłości bardziej niż o sprawy negocjacyjne właśnie chodziło mi o aspekt prawny tego, czy gdybym przy zakupie otrzymał również wzmiankę o oponach wyraźnie wpisaną w specyfikację albo umowę to czy wówczas przysługiwałoby mi prawo do reklamacji z tytułu niezgodności z umową?

Jeżeli sprzedawca wpisze opony jako dodatkowe wyposażenie wliczone w cenę z wyszczególnieniem parametrów to jak najbardziej.

Dobrze wiedzieć na przyszłość, dziękuję za pomoc :)

Powrót