Reklamacja outletowego przedmiotu

• Autor wątku Autor wątku Lunatyk89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lunatyk89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Jako że zamówiłem laptopa z outletu x-kom to chciałbym się przygotować na ewentualny zwrot/wymianę (liczę że nie będzie to konieczne, ale wolę dmuchać na zimne, tym bardziej jak czytam jakie historie ludzie opisywali). Paczka ma przyjść dzisiaj.

Przedmiot zamawiałem przez allegro, płatność z góry. Otrzymałem fakturę VAT (nie prowadzę żadnej działalności, tak po prostu wystawił mi sklep). Gwarancja 2 lata. Dodatkowo wykupiłem do tego 2 letnie Allegro Care.

Laptop wg. opisu miał już naprawianą płytę główną oraz posiada rysy na portach (jestem tego świadom, był opis na aukcji).

Na dole faktury jest dopisek:

"W przypadku sprzedaży produktu w obrocie między przedsiębiorcami, na podstawie art. 558 § 1 k.c. strony wyłączają odpowiedzialność sprzedającego z tytułu rękojmi za wady fizyczne i prawne rzeczy. Przede wszystkim ustalają, że nie ponosi on żadnej odpowiedzialności także za wady ukryte przedmiotu sprzedaży. Powyższe ograniczenie nie dotyczy przypadku gdy
Kupującym jest osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą, dokonująca zakupu, który nie posiada dla niej charakteru zawodowego."

W jaki sposób najlepiej będzie reklamować powyższy produkt w razie usterki?

W ciągu 14 dni mogę oddać sprzęt bez podania przyczyny, ale co robić w razie "W" po tym czasie? Wolę dopytać zanim zacznę im pisać wiadomości i finalnie samemu sobie zaszkodzę.
Samo rozpakowanie laptopa udokumentuje zdjęciami/nagram filmy.
Sprzęt będzie bez systemu więc musze najpierw zainstalować wszystko żeby sprawdzić dokładnie działanie.

Jeżeli będzie trzeba reklamować to najlepiej przez x-kom czy bezpośrednio w serwisie producenta (takie dwie opcje ma x-kom).

Oczywiście liczę że wszystko będzie ok, jednak tak jak wyżej pisałem wolę się przygotować niż walczyć przez 2 lata o zwrot pieniędzy (tak jak w jednym temacie który czytałem na innym forum)

Dziękuję za każde porady!

W jaki sposób najlepiej będzie reklamować powyższy produkt w razie usterki?
Nie znając warunków gwarancji (jeśli jej udzielono) trudno zgadnąć. Można zawsze z rękojmi u sprzedawcy, jeśli nie jest wyłączona (przeważnie jest korzystniejsza niż gwarancja). Wyłączenie rękojmi jest bezskuteczne nawet wobec przedsiębiorcy, jeśli sprzedawca wadę podstępnie zataił.

Dzięki za szybką odpowiedź

Czyli ten zapis na fakturze mnie nie dotyczy i mimo to mogę korzystać z tytułu rękojmi?

Faktura jest wystawiona na osobę fizyczną czy firmę? Jeżeli na osobę fizyczną to od 1 stycznia 2023 roku nie mówimy już o rękojmi.

Ostatnia edycja:
Na mnie, osobę fizyczną

Więc przede wszystkim Ustawa o Prawach Konsumenta, zwłaszcza rozdział 5a i art. 43b pkt 1.
"Towar jest zgodny z umową, jeżeli zgodne z umową pozostają w szczególności jego:
1)
opis, rodzaj, ilość, jakość, kompletność i funkcjonalność, a w odniesieniu do towarów z elementami cyfrowymi - również kompatybilność, interoperacyjność i dostępność aktualizacji"

oraz

pkt 2

"Ponadto towar, aby został uznany za zgodny z umową, musi:
2. występować w takiej ilości i mieć takie cechy, w tym trwałość i bezpieczeństwo, a w odniesieniu do towarów z elementami cyfrowymi - również funkcjonalność i kompatybilność, jakie są typowe dla towaru tego rodzaju i których konsument może rozsądnie oczekiwać, biorąc pod uwagę charakter towaru oraz publiczne zapewnienie złożone przez przedsiębiorcę, jego poprzedników prawnych lub osoby działające w ich imieniu, w szczególności w reklamie lub na etykiecie, chyba że przedsiębiorca wykaże, że: (...)"

Najczęściej gwarancja ma gorsze warunki niż reklamacja z tytułu ustawy ale sam musisz zweryfikować, co bardziej się opłaca.

Ok, dzięki za wskazówki, jak coś z produktem będzie nie tak i podejmę jakieś kroki to dam znać!

Pozdrawiam.

Powrót