Reklamacja pierścionka

• Autor wątku Autor wątku L9xOUr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jeszcze tak na przyszłość nasuwa mi się pytanie. Ten pierwszy druczek reklamacyjny o którym pisałem zawiera wiele dziwnych zapisów. W moim przypadku tak jak pisałem dla mnie śmieszny jest zapis, że naprawa się może przeciągnąć ponad 14 dni jeśli trzeba będzie sprowadzić części z zagranicy oraz jeśli nie było odpowiedzi w ciągu 14 dni to, że należy przyjąć, że właśnie taka sytuacja miała miejsce :-)

Czy ja jako klient jestem jakoś zobowiązany wypełniać druk który mi podsuwa sprzedający? Czy mam prawo napisać wszystkie potrzebne informacje na czystej kartce A4 i dać sprzedawcy do podpisu?

rafal_26 napisał:
zgodnie bowiem z wykładnią przepisów, jeśli zgłosi się roszczenie o wymianę na nowy wolny od wad, a sprzedawca bez Twojej zgody dokona naprawy, to:

A możesz podać mi konkretne przepisy, konkretne numery ustaw? Tak jak pisałem rozmawiam już z prawnikiem firmy więc muszę przedstawiać konkretne rzeczy bo wiadomo, on "rozumuje" na korzyść swojego pracodawcy.

jeśli potrzebujesz przepisów, to znajdź w sieci ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz zmianie Kodeksu cywilnego;

ma ona chyba 11 artykułów, więc nie zajmie Ci długo zapoznanie się z jej treścią;

natomiast nie znajdziesz w jej treści przepisu stanowiącego o tym, co piszemy - niedopuszczalności wyboru roszczeń przez sprzedawcę; bowiem wynika to z wykładni przepisów;

Odkopie temat bo mam podobny problem.
Po dwóch miesiacach od zakupu wypadł 1 z 10 kamieni z pierscionka. Został naprawiony z tytułu niezgodnosci z umowa.
TEraz wypadł znowu kamień (nie wiem czy ten sam) i wysłałem do naprawy w pismie wskazałem naprawe.
Ale w mailu ktory od nich dostałem napisali ze kamien sie ukruszył i naprawią go ale zebym uwazał bo ten kamien jest bardzo delikatny i najmniejsze uderzenie moze spowodwac jego ukruszenie.

Przed zakupem zapewniano mnie że kamien ten jest duzo wytrzymalszy i bardziej trwały. A teraz mi pisza że to nieprawda. Czy mogę zażądać zwrotu pieniędzy?

Powrót