S
Smialek
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 66
Witam,
W październiku kupowałem pierścionek. W styczniu jeden z kamieni sie ukruszył i wypadł. Złozyłem reklamacje i powołałem sie na ustawe o niezgodności z umową. Pierścionek odesłałem przesyłka za 31 zł z zadeklarowana wartością. Po tygodniu dostałem maila że pierścionek został juz naprawiony ale chcą żeby zapłacił za dosłanie 20zł.
Napisałem że wg ustawy przy uznanej reklamacji koszty dostaw ponosi sprzedawca. Nastepnego dnia wyslał juz pierścionek. Teraz upomniałem się żeby mi zwrócił moje 31 zł które poniosłem.
Otrzymałem taką odpowiedź:
"Witamy serdecznie,
jubiler jednoznacznie ocenił, że kamień wypadł na skutek uszkodzenia
mechanicznego- ukruszył się. Gwarancja nie obejmuje takich uszkodzeń,
więc reklamacja nie ma podstaw. Koszt takiej naprawy to 60zł. Ponieważ
zawsze zależy nam na zadowoleniu klienta, zaproponowaliśmy bezpłatne
wstawienie nowego kamienia. Pierścionek został szybko naprawiony,
odświeżony i wysłany na nasz koszt. Nie widzimy powodu, dlaczego
mielibyśmy zwracać koszty przesyłki pierścionka do nas."
Czy nadal moge sie upominac o zwrot kosztów dostawy? Nie reklamowałem towaru w ramach gwarancji tylko niezgodności z umową i powołałem sie w piśmie na ustawę.
W październiku kupowałem pierścionek. W styczniu jeden z kamieni sie ukruszył i wypadł. Złozyłem reklamacje i powołałem sie na ustawe o niezgodności z umową. Pierścionek odesłałem przesyłka za 31 zł z zadeklarowana wartością. Po tygodniu dostałem maila że pierścionek został juz naprawiony ale chcą żeby zapłacił za dosłanie 20zł.
Napisałem że wg ustawy przy uznanej reklamacji koszty dostaw ponosi sprzedawca. Nastepnego dnia wyslał juz pierścionek. Teraz upomniałem się żeby mi zwrócił moje 31 zł które poniosłem.
Otrzymałem taką odpowiedź:
"Witamy serdecznie,
jubiler jednoznacznie ocenił, że kamień wypadł na skutek uszkodzenia
mechanicznego- ukruszył się. Gwarancja nie obejmuje takich uszkodzeń,
więc reklamacja nie ma podstaw. Koszt takiej naprawy to 60zł. Ponieważ
zawsze zależy nam na zadowoleniu klienta, zaproponowaliśmy bezpłatne
wstawienie nowego kamienia. Pierścionek został szybko naprawiony,
odświeżony i wysłany na nasz koszt. Nie widzimy powodu, dlaczego
mielibyśmy zwracać koszty przesyłki pierścionka do nas."
Czy nadal moge sie upominac o zwrot kosztów dostawy? Nie reklamowałem towaru w ramach gwarancji tylko niezgodności z umową i powołałem sie w piśmie na ustawę.