Reklamacja-Poczta Polska

• Autor wątku Autor wątku dannyr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dannyr

Użytkownik
Odpowiedzi
166
Witam serdecznie,
Jestem,w trakcie małej przepychanki, z PP. Wysłałem paczkę pocztową, dokładnie usługa "Paczka 24", z dodatkowymi opcjami: Zadeklarowana wartość:100zł oraz "Ostrożnie". W paczce znajdowały się butelki, z "lekami" (dokładniej wyroby ziołolecznicze, w postaci płynnej). Paczka: Kartonik, butelki zawinięte dodatkowo folią bąbelkową, dość ściśle (aby nie "latały"). Paczkę wysłałem do rodziny. Ciocia nie odebrała paczki, gdyż "śmierdziała" i widoczne było wylanie się zawartości. Paczką wróciła do Nadawcy (czyli mnie), z dodatkową opłatą (za powrót). Dodam, że usługa "Paczka24" jest droższa od zwykłej paczki pocztowej-Koszt:23,50zł (kurierem byłoby taniej). Paczka oczywiście nie została odebrana i została zgłoszona reklamacja, z żądaniem zwrotu za opłatę przesyłki 23,50zł+100 (ubezpieczenie)=123,50zł, ze względu na uszkodzenie/niedostarczenie przesyłki zgodnie, z "umową" (Zadeklarowana Wartość oraz Ostrożnie). Przewoźnik nie wywiązał się, z umowy, w sposób należyty.
Załączyłem zdjęcia pism wysyłanych pomiędzy mną, a PP.

Myślałem o napisaniu pisma, w stylu:" Proszę o zwrot pieniędzy,w ciągu 7dni na rachunek bankowy.......W wysokości...........(opłata za usługę+ubezpieczenie) ze względu na nie wykonanie przez Państwa usługi, w sposób należyty (opcje: Ostrożnie oraz ZW). Jednocześnie informuję, iż paczka była zabezpieczona, w sposób należyty. Została przyjęta przez Państwa pracownika,w oddziale pocztowym oraz zostały opłacone celowo dodatkowe usługi.

Prośba do was....Co im napisać i jak umotywować, aby wreszcie oddali to co się należy (za co zapłaciłem)?

P.S. Jeśli temat umieściłem, w złym subforum to proszę admina o przeniesienie.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Odebrać, zapłacić, zażądać zwrotu wszystkiego.

Hmm...Ok, tylko czy ja faktycznie powinienem odbierać uszkodzoną paczkę i jeszcze płacić za jej powrót? Wartość całej operacjo po mojej stronie to ponad 150zł (zawartośc paczki, dwie wysyłki+ koszty magazynowania przez PP).
Rozumiem, że formuła "Odebrać, zapłacić, zażądać zwrotu wszystkiego" ta jest standardem? Tzn. Standardowa procedura? Więc, płacę, odbieram i zaraz śmigam na pocztę, z tą samą paczką i składam reklamacje (nie popaprane trochę)? I najważniejsze...Jaką mam gwarancję, że poniesione koszty zostaną mi zwrócone? Reklamacja zostanie uznana (choć uważam, że żadna łaska, wina PP jest ewidentna)?

Więc uznanie reklamacji ma taką procedurę: "Odebrać, zapłacić i reklamować".
Na infolinii PP uzyskałem informację, że zwrot mogę dostać jedynie zgodnie, z zadeklarowaną wartością paczki, czyli, w moim przypadku 100zł!!
Koszty: Wysłanie 23,50zł, Zwrot (odebranie)-23,50zł (ponownie) + 11zł za magazynowanie. Wartość produktów,w paczce ok. 60zł. W sumie ok. 120zł. A ponoć zwrot to tylko zadeklarowana kwota, a nie całość poniesionych kosztów(reszta to characz dla PP). Oczywiście nie liczę na zwrot za to co było w paczce, ale uważam, że zwrot powinien obejmować całość poniesionych kosztów obsługi jaką zażądał przewoźnik (zresztą ze nienależycie wykonaną usługę).
Czy na pewno można żądać zwrotu wszystkich poniesionych kosztów?

Ostatnia edycja:
Przeczytaj dokładnie odpowiedni regulamin na stronie PP wtedy będziesz wiedział na co dokładnie możesz liczyć.

Dzięki "arturooooo" Sam bym na to nie wpadł:)

Powrót