Reklamacja przesyłki kurierskiej nieubezpieczonej

• Autor wątku Autor wątku Ajris
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ajris

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Chciałam poradzić się w następującej sprawie. Dotyczy to reklamacji przesyłki kurierskiej w firmie k-ex. Przewoźnik uszkodził paczkę, na miejscu został spisany protokół szkody (w chwili dostawy). Na protokole widnieje wartość przedmiotu określona na 6000 zł. Niestety paczka nie była ubezpieczona. W regulaminie k-ex widnieje taki zapis:

"6. K-EX odpowiada z tytułu utraty, ubytku lub uszkodzenia przesyłki nieubezpieczonej:
a) zawierającej dokumenty – do wysokości 200,00 PLN, jednak nie więcej niż faktycznie poniesione koszty odtworzenia tych dokumentów;
b) zawierającej inne rzeczy – do wysokości 500,00 PLN, jednak nie więcej niż jej faktyczna wartość"

Czy taka klauzula w regulaminie przewoźnika jest dozwolona? Czy jeśli wskutek transportu powstały uszkodzenia na kwotę 1500 zł (posiadam wycenę od rzeczoznawcy) to czy firma kurierska ma prawo zasłaniać się swoim regulaminem twierdząc, że maksymalnie mogę się ubiegać w tej sytuacji o 500 zł?

Zlecając usługę w/w firmie w postaci wysyłki nieubezpieczonej paczki zaakceptowałeś ich regulamin który jasno mówi co i jak.

Jeśli wysyłasz paczkę przez Pocztę Polską bez podanej wartości (w środku jest coś np. za 1500zł) a paczka zaginie to dostajesz maksymalnie około 120zł i nic więcej.

Dziękuję za odpowiedź. Zdaję sobie sprawę, że korzystanie z usług jest równoznaczne z akceptacją regulaminu. Jedynie usiłuję się dowiedzieć, czy taki zapis nie stanowi klauzuli abuzywnej. Przeglądając rejestr klauzul abuzywnych da się zauważyć, że część z nich dotyczy właśnie umieszczania w regulaminie zapisów o maksymalnych kwotach odszkodowań za zniszczenie powierzonych dóbr. Zastanawiałam się, czy taki zapis w przypadku firmy kurierskiej również podpada pod klauzulę niedozwoloną.

Tu przykładowa klauzula niedozwolona z branży firm przewozowych.
http://decyzje.uokik.gov.pl/nd_wz_u...8abe19b3afec38aac125750f00329d3a?OpenDocument

Edycja:
Dla zainteresowanych mających podobny problem. Dokładnie wspomniany cytat z regulaminu K-EX znalazłam na liście klauzul niedozwolonych:
http://decyzje.uokik.gov.pl/nd_wz_um.nsf/0/91440491FD6F664AC12577960031A0BA?OpenDocument

Ostatnia edycja:
Ciekawe...napisz pismo do UOKIK bezpośrednio, na razie sobie odpuść kuriera. Zobaczymy odpisze Urzad.

Powrót