Reklamacja rękojmia

• Autor wątku Autor wątku Trochi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Trochi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Dzień dobry,

W dniu 13.02.2017 popsuł mi się telefon( samoistnie włączał i wyłączał się) i tego samego dnia oddałam go na gwarancję z tytułu rękojmi do sklepu. Od sklepu dostałam dokument potwierdzający wraz z klauzulą załączoną na dole.

20.02.2017 dostałam następującą odpowiedź ze sklepu:
W odpowiedzi na Pani zgłoszenie z dnia 13 lutego 2017r. spółka x-kom uprzejmie informuje, iż
uznaje Pani reklamacje tytułem rękojmi konsumenckiej za zasadną, tym samym zobowiązuje się
doprowadzić urządzenie do stanu zgodnego z umową poprzez skuteczną niezwłoczną naprawę.

No i od 20.02.2017 naprawiają mój telefon, więc 28.02.2017 wystosowałam takiego maila do sklepu po kontakcie z Rzecznikiem Praw Konsumenta, lecz dalej cisza.
Witam serdecznie,

W dniu 13.02.2017 oddałam telefon Galaxy Note 4 na reklamacje z tytułu rękojmi. Dnia 20.02.2017 otrzymałam maila iż rękojmia jest zasadna i telefon został skierowany do autoryzowanego serwisu samsunga. Od 2 tygodni nie mogę korzystać z mojego urządzenia i jest to dla mnie bardzo uciążliwe, a sklep zobowiązał się do niezwłocznej naprawy telefonu.
Po kontakcie z Powiatowym Rzecznikiem Praw Konsumenta wnoszę o naprawę urządzenia do dnia 03.03.2017, w wypadku jeśli nie odzyskam mojego urządzenia, będę wnioskowała o rozwiązanie umowy kupna-sprzedaży z Państwem. Mam jednak nadzieję, że uda nam się rozwiązać ten problem.

Co mogę dalej z tym problemem zrobić ?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
@loco1 Ile jeszcze sklep ma czasu na naprawę ?

I to jest wystarczający powód, żebyś udzielał błędnych porad w kwestiach, o których masz niezbyt duże pojęcie?

Mam mały problem z telefonem, mianowicie oddali mi telefon z naprawy gwarancyjnej, po prawie miesiącu. Niby wszystko super i wgl,(sprawdziłam telefon w sklepie) ale po powrocie do domu okazało się że ekran telefonu nie jest dobrze doklejony od góry i jest mała szpara, gdzie pewnie będzie gromadził się kurz. Czy mogę coś z tym zrobić ? Czy jak odebrałam reklamacje to moga uznać ze ja sobie odkleiłam cały ekran ?

Trochi napisał:
Czy mogę coś z tym zrobić ? Czy jak odebrałam reklamacje to moga uznać ze ja sobie odkleiłam cały ekran ?
podpisałaś odbiór telefonu z naprawy bez zastrzeżeń?

cedwah napisał:
podpisałaś odbiór telefonu z naprawy bez zastrzeżeń?

niestety tak, rozklejający się ekran był nie widoczny ;/

Reklamuj ponownie i żądaj usunięcia tej wady

cedwah napisał:
Reklamuj ponownie i żądaj usunięcia tej wady

Znowu rękojmia itp? Ale czy mogą uznać że to ja zrobiłam? Teraz to już wgl cała góra się rozkleja i jest szpara. Boje się że uznają że to ja zrobiłam i nic z tym nie zrobią.

cedwah napisał:
Tak

Mogą twierdzić, że skoro odebrałaś bez zastrzeżeń to wada powstała po odbiorze.

W rękojmi podać iż serwis uszkodził telefon a wadę zauważyłam w ten sam dzień w którym go odebrałam? Czy mogę żądać wymiany na nowy/ zwrotu pieniędzy czy raczej doprowadzenia telefonu do normalnego stanu?

Historii ciąg dalszy... Oddałam ponownie telefon na rękojmie i przyjęli bez problemu.Rękojmie uznali za zasadną i sklep zobowiązał się do naprawy urządzenia. Po prawie 3 tygodniach telefon mogłam odebrać ze sklepu. Wczoraj "odebrałam" telefon.Dalej rozklejona była górna krawędź urządzenia a telefon nabył dodatkowo kilka wad mianowicie: bateria została obrysowana i obita, obiektyw aparatu był przekrzywiony i się ruszał, dodatkowo krawędź urządzenia była obita a pod ekranem była jakaś kropka brudu. Serwis, który zajmował się "naprawą" mojego urządzenia dodał raport z usługi gdzie stwierdził iż po zapoznaniu się z usterkami telefonu wgrali najnowsze oprogramowanie.... Podłączając telefon do Wi-Fi telefon automatycznie zaczął pobierać najnowszą aktualizację. Oczywiście powiedziałam ze nie przyjmę telefonu i miły Pan w sklepie uznał iż i tak papiery muszę podpisać by złożyć kolejną rękojmie do poprzedniej. Złożyłam kolejną rękojmie do rękojmi i zarządzałam zwrotu gotówki za towar. Telefonu nie mam od 13 lutego. Teraz moje pytanie: jaka jest szansa że sklep odda mi pieniądze za urządzenie i co dalej mogę zrobić z tym faktem.

arturoooo napisał:
Błąd. Nic nie musiałaś.

Pan w sklepie wymusił na mnie praktycznie podpisanie tego tłumacząc że jak nie podpisze to on dalej nic nie może zrobić bo musi zamknąć naprawę.

Skoro nic nie musiałam to jak to powinnam była załatwić ?

Po 3 reklamacji z tytułu rękojmi zażądałam zwrotu pieniędzy za telefon, sklep odpowiedział następującym pismem:

W nawiązaniu do Pani pisma z dnia 01 kwietnia 2017r. Spółka xxx informuje, iż uznaje Pani
reklamacje tytułem rękojmi konsumenckiej za zasadną, tym samym zobowiązuje się do wymiany
rzeczonego urządzenia na nowe, dowolnie wybrane z oferty spółki xxx – również z możliwością dopłaty.
W celu realizacji wymiany prosimy o udanie się do oddziału sklepu xxx

Czy sklep może tak odpowiedzieć? Czy muszę zakupić nowy telefon u nich, czy mogę żądać zwrotu gotówki?

Powrót