Reklamacja roweru z przesyłką - allegro

• Autor wątku Autor wątku maja999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maja999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry, szukam pomocy w sporze ze sprzedawcą, który nie chce jej uznać. Kupiłam na allegro rower z wysyłką, który dotarł do mnie uszkodzony - wgniecenie przerzutek w szprychy, co wymaga wymiany na nowe oraz posiada zarysowanie ramy. Sprzedawca mówi, że sprawdza rower przed wysyłką i wszystko było ok, więc jest to wina przewoźnika. Zatem złożyłam reklamację w DPD, które jej nie uznało twierdząc, że wina jest po stronie sprzedawcy, który niewystarczająco zabezpieczył przesyłkę - z czym się zgadzam. Od sprzedawcy oczekuję przelania środków na nowe przerzutki oraz kwoty wymiany ich w serwisie i rekompensaty za zarysowanie na ramie. Sam rower jest ok i nie chcę. z niego zrezygnować, a wymiana przerzutek pozwoli mi z niego korzystać.

W dyskusji wypowiedziało się już allegro, które napisało "Przypominam, że ze względu na charakter zakupu(konsumencki), SKLEP jest odpowiedzialny za paczkę do momentu jej dostarczenia do rąk Kupującej a w tym uszkodzenia podczas transportu.

W ramach reklamacji na podstawie ustawowej rękojmi, Kupująca może wnioskować o obniżenie ceny, odstąpienie z uwagi na wady, wymianę lub naprawę przedmiotu.

Sprzedający może odrzucić dwa pierwsze roszczenia, jeśli jest w stanie przedmiot niezwłocznie naprawić lub wymienić.

Bardzo proszę KUPUJĄCĄ o doprecyzowanie czego oczekuje w ramach reklamacji.

SKLEP proszę o udzielenie się w dyskusji i wydanie decyzji w sprawie reklamacji w ustawowym terminie 14 dni."

Natomiast sklep dalej ciągnie swoje, że sprawdza rower przed wysyłką i był ok, a teraz napisali, żę reklamację rozpatruje centralny serwis i mam im odesłać rower - czego też nie chcę robić. Oni, podobno profesjonaliści, nie umieli go dobrze wysłać więc tym bardziej ja nie chcę się tego podjąć oraz ponosić kosztów wysyłki gabarytów.

Moje pytanie jest czy moje żądanie jest na miejscu - prośba kwotę na wymianę przerzutek i serwis, aby rower był sprawny czy oni mają rację?

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc. Pierwszy raz kupiłam nowy rower i taka skucha ;/

Nie bardzo wiem, czego nie wiesz, bo wszystkie odpowiedzi są w twoim poście:

maja999 napisał:
Zatem złożyłam reklamację w DPD

Reklamację może złożyć strona umowy czyli sprzedający który zlecił przesyłkę. Adresat może co najwyżej zgłosić szkodę.

maja999 napisał:
twierdząc, że wina jest po stronie sprzedawcy, który niewystarczająco zabezpieczył przesyłkę

to dobra wiadomość bo potwierdzają szkodę w transporcie i wskazują przyczynę.

maja999 napisał:
ze względu na charakter zakupu(konsumencki), SKLEP jest odpowiedzialny za paczkę do momentu jej dostarczenia do rąk Kupującej a w tym uszkodzenia podczas transportu

chyba wszystko jasne?

maja999 napisał:
W ramach reklamacji na podstawie ustawowej rękojmi, Kupująca może wnioskować o obniżenie ceny, odstąpienie z uwagi na wady, wymianę lub naprawę przedmiotu.

Sprzedający może odrzucić dwa pierwsze roszczenia, jeśli jest w stanie przedmiot niezwłocznie naprawić lub wymienić.

Czyli nie możesz żądać

maja999 napisał:
moje żądanie jest na miejscu - prośba kwotę na wymianę przerzutek i serwis

co nie wyklucza, że możesz się tak umówić ze sprzedającym ale za jego zgodą której nie musi wyrazić.

maja999 napisał:
mam im odesłać rower - czego też nie chcę robić

Nie masz wyjścia jak chcesz uznania reklamacji. Muszą mieć możliwość sprawdzenia podstawy twoich roszczeń.

maja999 napisał:
nie chcę się tego podjąć oraz ponosić kosztów wysyłki gabarytów

Jak przesyłka była w ramach SMARTa to zwrot jest gratisowy.

papieju napisał:
Zwrot tak, reklamacja nie

Napisałem zwrot.

Moim zdaniem nie ma sensu bawić się w reklamacje. Trzeba zrobić zwrot i po problemie. A ewentualnie później kupić ponownie.

Ostatnia edycja:
Dzięki.
Nie można zrobić zwrotu, bo minęło ponad 14 dni od zakupu. Szkoda, że konsument musi odesłać na własną rękę rower, skoro sklep rowerowy nie umiał go nawet odpowiednio zapakować. Raczej nie chce mi się tego robić i sama go naprawię - koszt wysyłki i tak będzie wysoki i nie wiem jak rozpatrzą reklamację.

maja999 napisał:
nie wiem jak rozpatrzą reklamację

Reklamacja właściwie już jest rozpatrzona i to korzystnie dla ciebie... czytaj co sama napisałaś:

maja999 napisał:
W dyskusji wypowiedziało się już allegro, które napisało "Przypominam, że ze względu na charakter zakupu(konsumencki), SKLEP jest odpowiedzialny za paczkę do momentu jej dostarczenia do rąk Kupującej a w tym uszkodzenia podczas transportu.

maja999 napisał:
Zatem złożyłam reklamację w DPD, które jej nie uznało twierdząc, że wina jest po stronie sprzedawcy, który niewystarczająco zabezpieczył przesyłkę

Sytuacja jasna.
Do uszkodzenia doszło na etapie na którym za bezpieczeństwo towaru odpowiadał sprzedawca. Tu nie ma pola manewru.

Z mojej wypowiedzi jasno wynika, że nie chcę odsyłać roweru. Wysyłka jest kosztowna, rower może się ponownie uszkodzić w trasie, ponieważ zaznaczam - nie jestem profesjonalistką od pakowania rowerów w karton i ich rozkręcania oraz nie ma pewności jak reklamację rozpatrzy serwis centralny.

Zatem zrezygnowałam z odsyłania roweru, naprawię go na własną rękę i jedynie wystawię niską ocenę dla sprzedawcy. Okropna obsługa klienta.

maja999 napisał:
nie ma pewności jak reklamację rozpatrzy serwis centralny

To w tej sytuacji jest dla ciebie bez znaczenia. To jest sprawa miedzy sprzedawcą odpowiedzialnym za uszkodzenia i serwisem/producentem/ importerem. Podobnie jak relacja pomiędzy dostawcą/przewoźnikiem a sprzedawcą. Żadna z tych kwestii nie dotyczy ciebie i nie wpływa na relację pomiędzy sprzedającym a konsumentem w tej sprawie.

maja999 napisał:
Zatem zrezygnowałam z odsyłania roweru, naprawię go na własną rękę

Masz takie prawo.
Sugeruję jedynie upewnić się czy taką naprawą nie zaprzepaścisz gwarancji.
Ale oczywiście możesz postępować nawet wbrew zasadom udzielonej gwarancji. Nie ma obowiązku korzystania z gwarancji. Wola konsumenta.

Ostatnia edycja:
Powrót