Reklamacja słuchawek z tytułu rękojmi - uznana, ale nie rozliczona zgodnie z żądaniem

• Autor wątku Autor wątku Cypio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cypio

Stały bywalec
Odpowiedzi
702
Cześć.

Proszę o pomoc w poniższej sprawie (kiedyś sam tu pomagałem, ale od kilku lat nie zajmuję się tym zawodowo, a w międzyczasie zmieniły się też przepisy). Swoją drogą nie wiedziałem, że w styczniu zmieniły się przepisy i znowu wrócono do niezgodności towaru z umową zastępując rękojmię.

Siostra złożyła w MediaMarkt reklamację na słuchawki - pękł pałąk (wada dosyć częsta w tym modelu). Reklamację zgłosiła po moim doradzeniu w trybie rękojmi z żądaniem wymiany na nowy. Był to zakup konsumencki z czerwca 2022 r., w promocji kosztowały one 399 zł.

Reklamacja została uznana, ale chcą siostrze zwrócić pieniądze, motywując poniżej:
"... piszę odnośnie rękojmi. Przykrością muszę odmówić wymiany produktu, ponieważ w tym przypadku jest niemożliwa lub wymaga zbyt nadmiernych kosztów dla Sprzedawcy, aby doprowadzić towar do zgodności z umową, dlatego reklamacja została zakończona zwrotem należności."

Obecnie te słuchawki kosztują 939 zł i są dostępne w innych ich salonach. Nie trafia do mnie argumentacja, o nadmiernych kosztach bo z tego co kojarzę, to nadmierny koszt dla Sprzedawcy byłby umotywowaniem, gdyby jakaś tania część, którą można by wymienić czyniłaby dany towar sprawny i wtedy można by na tej podstawie odmówić wymiany i zaproponować naprawę.
Nie mogę znaleźć takich przypadków, a wydaje mi się, że kilka lat temu były takie sprawy i sprzedawcy musieli wymienić sprzęt jeśli był dostępny i nie miało znaczenia, to że on jest droższy obecnie niż w momencie zakupu.

Argument sprzedawcy, że jest to nadmierny koszt, byłby analogiczny do odwrotnego, gdyby sprzęt był obecnie tańszy i sklep by go wymienił, a konsument by żądał jeszcze dopłaty do różnicy w cenie po jakiej dokonał zakupu. Wg mnie jest to ryzyko prowadzenia działalności gospodarczej.
Zachodzą też tu nadmierne niedogodności dla konsumenta powstałe wskutek zmiany sposobu doprowadzenia towaru do zgodności z umową, bo tym jest zwrot pieniędzy zamiast wymiany.

Proszę o jakieś przykłady, lub uzasadnienia prawne, może jakieś linki do rzetelnych stron, że nie mają praw zwrócić pieniędzy jeśli mają dostępny towar w swojej sieci, a żądaniem konsumenta była WYMIANA.

Jeśli się mylę, to też proszę o informację.

Siostra może się zwrócić do UOKiK, być może tam uzyska pomoc.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Moim zdaniem argumentacja jest niedopuszczalna gdy sprzedawca posiada dany towar na stanie. Gdyby ją przyjąć jako wykładnię, to w praktyce rękojmia dla towarów zakupionych w promocji czy na wyprzedaży (po obniżonej cenie) wygasałaby z chwilą ich zakończenia.

To, że towar leży w innym markecie może mieć znaczenie jeśli sieć sklepów tworzą odrębne podmioty czyli każdy market formalnie jest osobną firmą, ale jeśli każdy market jest oddziałem jednej firmy to nie ma uzasadnienia. Teraz trzeba zerknąć na strukturę organizacyjną MM bo tego nie wiem, a praktyki są różne.

Cypio napisał:
ponieważ w tym przypadku jest niemożliwa lub wymaga zbyt nadmiernych kosztów dla Sprzedawcy

Nadto taka odpowiedź jest także niedopuszczalna. Nie gódźmy się na bycie obsługiwanymi szablonami dla półgłówków. Odpowiedź ma dotyczyć konkretnej sprawy więc albo niemożliwa, albo nadmiernie kosztowna, albo jedno i drugie więc nie "lub". Niech się sprzedawca zdecyduje. I dodatkowo ową niemożliwość lub nadmierną kosztowność też trzeba uzasadnić. Nie samym stwierdzeniem, ale np. że wartość naprawy przekracza wartość towaru a sprzedawca nie jest w stanie zapewnić towaru na wymianę, bo producent zaprzestał wytwarzania i towar jest niedostępny na rynku. I to ma być PRAWDA a nie szablonowy slogan, żeby spławić klienta.

Na marginesie niepokoi mnie jeszcze różnica w cenie prawie dwu i półkrotna w ciągu mniej niż roku. Sugeruję to sprawdzić, zanim wejdziesz w spór, bo oczywiście taki wzrost ceny przy zaledwie 17% :o inflacji jest możliwy, ale może okazać się , że to jednak inny model. Po ostatnich zmianach przepisów (konieczność podawania najniższej ceny poprzedniej) doprowadziły do tego, że producenci i sprzedawcy aby to ominąć wprowadzają w produktach nic nie znaczące zmiany i wypuszczają z innym numerkiem (podnumerkiem) wersji pod tą samą nazwą dzięki czemu formalnie jest to inny produkt. W takim przypadku może okazać się że MM jednak nie ma już tego samego sprzętu na stanie.

Ostatnia edycja:
Cypio napisał:
może jakieś linki do rzetelnych stron
Rzeczywiście chyba dawno tu nie byłeś. Za takie linki to się teraz bany dostaje. :D

qpdb napisał:
Na marginesie niepokoi mnie jeszcze różnica w cenie prawie dwu i półkrotna w ciągu mniej niż roku. Sugeruję to sprawdzić, zanim wejdziesz w spór, bo oczywiście taki wzrost ceny przy zaledwie 17% :o inflacji jest możliwy, ale może okazać się , że to jednak inny model. ...

Dzięki.

Rzeczywiście to jest dokładnie ten sam model, była wtedy jakaś świąteczna mega wyprzedaż.

Powrót