Reklamacja sługi fryzjerskiej

• Autor wątku Autor wątku zar_a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zar_a

Użytkownik
Odpowiedzi
138
Chciałabym się dowiedziec jak od strony prawnej wygląda reklamacja zle wykonanej usługi fryzjerskiej.
Po 1 czy moge żądać jedynie poprawy błędu fryzjera, czy moge od razu żadać zwrotu pieniedzy ?
Po 2 jeżeli fryzjer odmówi poprawy to mam się wybrac do rzecznika praw konsumenta, czy uprzednio wysłać jakieś pismo do tego fryzjera?

W pierwszej kolejności można żądać usunięcia wady usługi wykonanej niezgodnie z umową i wyznaczyć na to odpowiedni termin. Jeśli wady usunąć się nie da, można żądać obniżenia wynagrodzenia - jeśli wady są nieistotne albo od umowy odstąpić - jeśli wady są istotne. Wady istotne dzieła (fryzura w świetle przepisów prawa jest dziełem) mogą być usuwalne albo nie. Można odstąpić od umowy, jeśli dzieło ma wadę istotną i usuwalną, wtedy gdy wykonawca, mimo wyznaczenia mu przez zamawiającego odpowiedniego terminu, wady tej nie usunie.

Czytałam to juz tylko chodzi mi o to, czy OD RAZU moge żadac zwrotu pieniedzy? Bo nie mam juz zaufania do tego fryzjera i po raz kolejny nie chce, aby zajmowal się moimi włosami.

To musisz ocenić sama. Jeśli wady są istotne, albo fryzjer nie zdoła ich usunąć w odpowiednim czasie, możesz od umowy odstąpić i zażądać zwrotu zapłaconej ceny za usługę.

Art. 637. § 2. Gdy wady usunąć się nie dadzą albo gdy z okoliczności wynika, że przyjmujący zamówienie nie zdoła ich usunąć w czasie odpowiednim, zamawiający może od umowy odstąpić, jeżeli wady są istotne; jeżeli wady nie są istotne, zamawiający może żądać obniżenia wynagrodzenia w odpowiednim stosunku. To samo dotyczy wypadku, gdy przyjmujący zamówienie nie usunął wad w terminie wyznaczonym przez zamawiającego.

Tzn mysle, ze fryzjer jest w stanie to poprawic ale wolałabym nie ryzykowac
i chciałabym zwrot pieniedzy.
Czyli jak powinna dokładnie wyglądac poprawnie przeprowadzona reklamacja?
Wiadomo, po 1 isc do salonu i powiedziec o co chodzi i tam :
a) fryzjer zgodzi się na bezpłatna poprawe włosów, wiec moge poddac sie
temu "zabiegowi"

b)fryzjer zgodzi się na poprawe, ale na zwrot gotówki juz nie.

c) nie zgodzi się na poprawe to co wtedy dokładnie mam zrobic ?
Jest wzor jakiegos pisma i gdzie mam je w pierwszej kolejnosci skerowac?

Należy iść z pismem reklamacyjnym, w którym będzie konkretny opis usługi, uwagi do jej wyniku oraz żądania. Fryzjer powinien pokwitować na kopii przyjęcie pisma. Nie znam szczegółów, ale można umieścić w piśmie stwierdzenie, że fryzura została wykonana nieumiejętnie (niefachowo, niegodnie z .... etc) i z uwagi na to nie jesteś zainteresowana jej poprawianiem i żądasz zwrotu ceny.

Ok, dziekuje.
Gdzieś znajde profesjonalny wzór takiego pisma? Bo korzystałam juz z pisma odstąpienie od umowy , ale było to w przypadku zawarcia jej na odległosc, wiec chyba teraz obowiazuje inne pismo.

Nie ma takich wymogów. Proszę umieścić dane fryzjera i swoje i zwyczajnie, rzeczowo opisać cały przebieg usługi, jej efekt, swoje uwagi oraz żądanie zwrotu ceny za usługę.

Dobrze. A mam tam zamiescic jakieś "ramy czasowe" tzn że żadam zwrotu pieniedzy do jakiegos czasu itd? I dobrze chyba byłoby zamiescic w tym pismie, ze powołuje sie na jakis dany art itd.
I na koniec najwazniejsze jezeli fryzjer odmówi poprawki, zwrotu pieniedzy , ze tak powiem "oleje mnie" , bo stwierdzi ze dobrze wykonał swoja prace to gdzie mam się nastepnie udac?
Do rzecznika praw konsumenta w danym miescie?

Do Rzecznika Konsuemntów.
Co do przepisów to kieruję tu: http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/57401-poradnik-konsumenta-przeczytaj.html
oraz:
Art. 627[1]. k.c. do umowy zawartej, w zakresie działalności przedsiębiorstwa przyjmującego zamówienie, z osobą fizyczną, która zamawia dzieło, będące rzeczą ruchomą, w celu nie związanym z jej działalnością gospodarczą ani zawodową, stosuje się odpowiednio przepisy o sprzedaży konsumenckiej.

Wzór reklamacji: http://www.uokik.gov.pl/wzory_pism.php
kliknija na "Reklamacja usługi - obniżenie ceny usługi"

Ostatnia edycja:
Mniej wiecej przeczytałam Podadnik konsumenta tylko zrozumiałam go tak, ze tutaj bardziej opisane sa reklamacje jakiegos produktu a nie usługi.
Chyba za bardzo mi zalezy, zeby to wszystko wyglądało profesjonalnie i zeby reklamacja została uznana, bo sie lekko w tym wszystkim gubie.

Fryzura, w świetle przepisów prawa, jest dziełem i korzystając z usług fryzjera zawierasz z nim umowę o dzieło - mimo, że jej nie spisujesz i nie podpisujesz. Do umowy o dzieło mają zastosowanie przepisy "konsumenckie", o których mowa w Poradniku.

Czyli podsumowując:
Pójde jutro do salonu jezeli fryzjer przyzna się do swojego błędu i powie, ze dobrze poprawi mi włosy. Ja jednak nie jestem zainteresowana juz taka usługa, przedstawie mu pismo odstąpienia od umowy.
I mam to pismo tam zostawic? W jaki sposob maja zostac zwrocone pieniadze?
Jezeli fryzjer zgodzi sie na poprawe fryzury, a na zwrot pieniedzy juz nie to i tak moge udac sie do rzecznika konsumenta?

Jak znam życie, to raczej zwróci pieniądze - usługa w takiej sytuacji raczej nie będzie komfortowa dla żadnej ze stron. Zaznaczam, że nie znam szczegółów i nie wiem jak fryzura wygląda, ale możesz mieć uzasadnione obawy co do efektów naprawienia dzieła i możesz to napisać w reklamacji.
Przed napisaniem pisma i wizyta u fryzjera możesz dodatkowo skonsultować się z Federacją Konsumentów lub Rzecznikiem Konsumentów.

Czy jeżeli zalezy mi na zwrocie pieniedzy to odpowiednie bedzie napisanie ?

"Wskazuję, iż naprawa usługi narażałyby mnie na znaczne niedogodności z uwagi na fakt, iż ......( i tutaj zamieszczam, ze mam podstawy twierdzic, ze
fryzjer moze rowniez zle wykonac "naprawe" włosów)

Tym samym, wobec faktycznej niemożliwości naprawy źle wykonanej usługi zmuszony jest odstąpić od zawartej umowy."

Czy pismo ma byc podpisane przez usługodawce, czy mam je zostawic w salonie?

Nie pisz o niedogodnościach - to nie na temat. Napisz swoimi słowami, że usługa została wykonana nieprawidłowo i niefachowo i w tej sytuacji masz uzasadniona obawę, że poprawienie jej może tylko pogorszyć efekt. Dlatego nie chcesz poprawiania tylko zwrotu pieniędzy za usługę.

Byłam. Fryzjer powiedział, ze nie zwroci mi pieniedzy ,a jedynie zgodzi sie na poprawe fryzury. Gdy powiedziałam, ze nie interesuje mnie ta usługa, bo nie mam pewnosci ze znowu nie zostanie zle wykonana powiedział , że
moje obawy sa bezpodstawne i tylko na ich podstawie nie odda mi pieniedzy.

Takze w takim wypadku wysłac/zanieśc do salonu pismo i czekac na ich reakcje.
Czy od razu isc do rzecznika praw konsumenta?

Czy pismo, które napisałam jest prawidłowe:

Reklamacja

Niniejszym, na podstawie art. 637 § 2 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. kodeks cywilny, zawiadamiam, że odstępuję od zawartej umowy o dzieło dotyczącej wykonana przez Państwa usługi fryzjerskiej w dniu ...........
Wykonane przez Państwa dzieło zostało wykonane wadliwie, gdyż ............................................................................................... Wada została stwierdzona w dniu .......
Uważam, że usługa została wykonana nieprawidłowo i niefachowo i w tej sytuacji mam uzasadniona obawę, że poprawienie może tylko pogorszyć efekt. Dlatego nie jestem zainteresowana ponownym farbowaniem tylko zwrotem pieniędzy za usługę.
W związku z powyższym, żądam zwrotu wartości usługi na konto o numerze:
xxxxxxxx w terminie 7 dni od dnia doręczenia niniejszego pisma.

Z poważaniem

Odstapienie od umowy bez wczesniejszej reklamacji

Wprawdzie pisałam juz na ten temat na forum, ale potrzebuje ostatecznej odpowiedzi na mój problem.
Jezeli chce ostąpic od umowy z powodu zle wykonanej usługi fryzjerskiej to
czy musze uprzednio zlozyc reklamacje?

Jezeli fryzjer zgadza sie na uznanie reklamacji, a na zwrot pieniedzy juz nie to czy:
1)mam zostawic mu pismo w kórym odstepuje od umowy i czekac na jego reakcje
2)isc od razu do rzecznika praw konsumenta
?

Powrót