Reklamacja Smartfona u operatora

• Autor wątku Autor wątku QZR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

QZR

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry, Cześć!
Na wstępie przepraszam, że to takie długie. Od razu przepraszam też, że wszystkie informacje, które są zbędne - po prostu nie wiem co może być istotne z prawnego punktu widzenia.

Postanowiłem napisać post z pytaniem "co dalej?" odnośnie sprawy, która się u mnie pojawiła w celu przygotowania się na różne scenariusze. Nie wiem, które aspekty będą najbardziej istotne, więc postaram się jak najszerzej opisać całą sytuację.

We wrześniu 2023 zakupiłem telefon (na raty ) u pomarańczowego operatora.
Wartość urządzenia w dniu zakupu 4500zł.
Przez 6 miesięcy użytkowałem telefon, który z każdym tygodniem przysparzał coraz więcej problemów.
W dniu dzisiejszym złożyłem reklamację z tytułu rękojmi z zażądaniem zwrotu pieniędzy, dodatkowo od siebie dołączyłem "oświadczenie", że wady urządzenia w mojej ocenie są wadami istotnymi i uniemożliwiają bezproblemowe korzystanie z urządzenia.

W reklamacji wpisałem 6 wad urządzenia:
- Telefon potrafi całkowicie się zablokować, nie reaguje na dotyk, przyciski fizyczne, podłączenie ładowarki. Pomaga tylko tzw. hard reset
- Telefon traci zasięg i gubi sieć zarówno na SIM i eSIM
- Bardzo mocno się przegrzewa nawet przy zwykłym użytkowaniu. Potrafi rozgrzać się do ponad 65 stopni. Granie w gry na telefonie jest właściwie niemożliwe ponieważ zaczyna się zacinać.
- Telefon sam wykonuje ruchy np. przełącza karty, wybiera połączenia.
- Zacina się i blokuje w losowych momentach, często samoczynnie uruchamia się ponownie.
- Podczas nagrywania Video, w pierwszych 5 sekundach nagranie się zacina.

Znając podejście jakie mają operatorzy spodziewam się, że będą chcieli uniknąć opcji zwrotu pieniędzy.

Przewiduje różne opcje:

1. Telefon wróci do mnie po ekspertyzie, która nic nie wykaże.
2. Operator naprawi urządzenie.
3. Operator wymieni telefon na nowy.
4. Otrzymam zwrot pieniędzy.

O ile opcja 4 zamknęłaby temat tak w przypadku pozostałych opcji mam obiekcje i chciałbym przygotować się na możliwe stanowiska operatora.

Dlaczego opcja 2 i 3 jest dla mnie niesatysfakcjonująca.
W przypadku wymiany telefonu na nowy, spodziewam się, ze usterki powrócą, na zagranicznych forach technologicznych ludzie skarżą się na powyższe problemy, więc nie dotyczą one tylko mojego urządzenia.
W przypadku naprawy, podobnie jak przy wersji z wymiana spodziewam się powrotu problemów, a co więcej w mojej osobistej ocenie urządzenie traci na wartości po takiej naprawie i o ile mógłbym to zrozumieć wystąpienie pojedynczych problemów pod koniec okresu gwarancyjnego, tak raptem po pół roku pracy taki szereg problemów w urządzeniu za taką kwotę jest dla mnie niedopuszczalny.

Chciałbym dodać, że jestem fanem marki i kupiłem telefon z wielkimi nadziejami, chęć otrzymania zwrotu nie jest wynikiem mojego "widzi mi się", żeby zmienić sobie telefon na nowy.

Czy w przypadku pierwszych 3 opcji, mogę dążyć w jakiś sposób do odstąpienia od umowy/zwrotu pieniędzy? Co powinienem wtedy zrobić?

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję wytrwałym za doczytanie do końca :)

A przypadkiem telefon nie jest własnością operatora do momentu spłaty rat? Jest w umowie na pewno zapis. Jeśli tak, to pewnie wymienią na inny lub naprawią, na pewno nie oddadzą pełnej wartości skoro jest spłacany dopiero pół roku i formalnie jest ich własnością. Co najwyżej oddadzą to co już spłaciłeś jeśli uda się wymiksować z umowy - wszystko masz w regulaminie

Owszem telefon jest własnością operatora do czasu opłacenia wszystkich rat.
Faktycznie wcześniej tego nie doprecyzowałem, oczywiście mówiąc o zwrocie pieniędzy miałem na myśli zwrot dotychczas zapłaconych rat + odstąpienie od umowy ratalnej.

Otrzymałem załamującą odpowiedź.
Serwis operatora wysłał mi zdjęcie tragicznie wygiętego telefonu... z informacją, że nie podlega to naprawie bezpłatnej.
Oczywiście telefon kiedy był reklamowany, był bez żadnych uszkodzeń mechanicznych - na ten fakt mam protokół z przyjęcia.
Pytanie co dalej?

Ostatnia edycja:
Powrót