Reklamacja sprzęgła dwumasowego - pokrycie kosztów montażu-demontażu

• Autor wątku Autor wątku BraveHeart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BraveHeart

Użytkownik
Odpowiedzi
87
Witam. W styczniu zakupiłem kompletne sprzęgło renomowanej niemieckiej firmy. Ów sklep trudni się sprzedażą internetową z opcją odbioru osobistego. Zapłaciłem 1740zł (okazało się że firma sprzęgła zaleca też nowe śruby bo inaczej będzie po gwarancji, stąd dodatkowo 45zł wydałem na śruby) Sprzęgło wymieniłem w warsztacie, na robociznę otrzymałem fakturę. Przy dostarczeniu części mechanik zwrócił uwagę na to że wysprzęglik jest tzw. noname. Zestaw został zamontowany, zapłaciłem 350zł. Po jakimś czasie zaczęły się poważniejsze problemy, a od początku sprzęgło nie chodziło jak trzeba. (nie wysprzęgla do końca) Problemy w trakcie zgłaszałem sprzedawca ale ten jakby umywał ręce twierdząc żeby szukać gdzie indziej. Tak więc od 26stycznia auto było sprawdzane i diagnozowane kilkanaście razy. Wszyscy zgodnie twierdzą wina sprzęgła. W sobotę wszystko będzie rozbierane co wiąże się z kosztami (kolejne 350zł) i prawdopodobnie zdane na gwarancję (błąd montażu wykluczam bo gość robi ów markę od wieków) Jak jest ze zwrotem poniesionych kosztów? Jest szansa aby to odzyskać?

Reklamuj sprzęgło na podstawie przepisów o rękojmi za wady fizyczne - pismo + list polecony ze ZPO.

Sprzedawca wysłał mi tzw formularz reklamacyjny, olać to?

BraveHeart napisał:
Witam. W styczniu ... [CIACH]... Jest szansa aby to odzyskać?

W "nowej" ustawie masz wszystko ładnie rozpisane co i jak - w sensie ile $$ mozesz sie domagac od sprzedawcy za montaz/demontaz.

Powrót