reklamacja systemu na smartfonie

• Autor wątku Autor wątku dzina1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzina1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dobry wieczór. mam problem z aktualizacją systemu na smartfonie samsunga. telefon użytkuję od pół roku, kupiony w t-mobile, nowiutki, sprawny. do tej pory działał nienagannie, bateria trzymała 4 dni (nie gram w gry, dzwonię, smsy, trochę internetu)- wszystko było super do czasu ściągnięcia aktualizacji systemu nougat (andriod 7). od tego czasu (ok. 2 tyg) sprawa telefonu spędza mi sen z powiek. przed ściągnięciem aktualizacji czytałam, ze nowy system min. poprawia wydajność baterii. u mnie jest odwrotnie- jak ładowałam co 4 dni, teraz co 1.5, 2 dni. dla mnie jest to bardzo uciążliwe, zaczęłam do pracy nosić ładowarkę i ciągle sprawdzać, czy już muszę ładować. oddałam telefon do serwisu (autoryzowanego samsunga) z prośbą o przywrócenie poprzedniego systemu, bo ciągłe ładowanie baterii mnie irytuje i usłyszałam, ze nie cofną aktualizacji, bo im nie wolno. dzwoniłam do samsung Polska, potwierdzają, że nie ma możliwości powrotu do poprzedniego systemu. od Pani w serwisie usłyszałam, ze trzeba się będzie przyzwyczaić do częstego ładowania... i ze klienci zgłaszają problemy dotyczące działania tego systemu,min właśnie wydajności baterii, a serwis ma zakaz przywracania systemu sprzed aktualizacji. czy jako osoba decyzyjna w sprawie telefonu, w końcu za niego płacę, mogę gdzieś reklamować niezgodnosć systemu nougat z opisem? nastawiłam się na poprawę komfortu użytkowania telefonu, tymczasem system zżerający baterię zżera też moje nerwy... czy jest w tym przypadku zasadna reklamacja składana w t-mobile lub w samsung Polska? dlaczego jako właścicielka telefonu nie mogę decydować o anulowaniu niekomfortowego dla mnie systemu i przywróceniu czegoś, z czego byłam zadowolona? czy samsung Polska ma prawo decydować za mnie?pozdrawiam

dzina1 napisał:
dlaczego jako właścicielka telefonu nie mogę decydować o anulowaniu niekomfortowego dla mnie systemu i przywróceniu czegoś, z czego byłam zadowolona?
Ależ możesz. Zleć przywrócenie systemu serwisowi nieautoryzowanemu.
dzina1 napisał:
mogę gdzieś reklamować niezgodnosć systemu nougat z opisem?
Z jakim opisem?

Dzięki za odpowiedź. nie mogę zlecić serwisowi nieautoryzowanemu, bo to oznacza utratę gwarancji, a telefon ma jeszcze półtora roku gwarancji. co do opisu- o nowościach w tym systemie piszą choćby znane portale promujące nowe technologie (chyba tu nie można wymieniać z nazwy), między innymi jest są tam stwierdzenia-"poprawa wydajności pracy baterii", "oszczędzanie energii".o problemach z nowym systemem serwisy wiedzą-powiedziano mi, że serwis wszystkich klientów zgłaszających nieprawidłowe działanie nougata odsyła do samsung Polska, bo sam nic z tym nie może zrobić. dzwoniłam też wcześniej do pomocy technicznej t-mobile, powiedziano mi, ze sama aktualizacji nie cofnę, zrobi to serwis.czy mogę reklamować pogorszenie się pracy baterii w nowym systemie (spadek o 50%). co w ogóle mogę (oprócz serwisu nieautoryzowanego)?

Napisałam do Samsunga w sprawie oprogramowania, podtrzymują swoje stanowisko- mimo drastycznego spadku wydajności baterii, nie ma możliwości powrotu do poprzedniego systemu-"niezmiernie nam przykro", i tyle w temacie. normalnie "ściana", beton... czy ktoś doradzi, jakie kroki podjąć? pracuję w ciągu dnia w róznych budynkach, codzienne ładowanie telefonu jest dla mnie bardzo uciążliwe, nie mogę zostawić podłączonego telefonu i biec do innego budynku... z dnia na dzień straciłam dobry telefon ze świetną baterią, z nowym systemem dostałam w prezencie codzienne ładowanie

Przecież powrót do poprzedniego systemu to 10min roboty w domu. Wystarczy kabel USB i komputer. Jeśli wgrasz oficjalne oprogramowanie Samsunga to żadnej gwarancji nie tracisz, więc nie wiem co Ci tam za bzdury gadają.

Bardzo dziękuję za ostatnią odpowiedź. rada- "zmień telefon", niestety równa się "wydaj duże pieniądze", a mój telefon jest świetny i ma pół roku, tylko to oprogramowanie... bardzo chciałabym wrócić do poprzedniego 6.0.1, czy jeśli sama wgram poprzedni system lub komuś zlecę (poza oficjalnym serwisem samsunga), rzeczywiście nie tracę gwarancji? czy nie jest to nieuprawniona ingerencja? baaardzo chętnie bym to zrobiła, ale obawiam się, bo gwarancja to jeszcze półtora roku. wie ktoś na 100% czy w takim przypadku nie stracę gwarancji (tak mnie ostrzegano w serwisie)?

Jeśli byś zainstalowala custom firmware czyli oprogramowanie tworzone przez osoby trzecie,wtedy owszem gwarancja przepada. Natomiast jeśli zainstalujesz oficjalne oprogramowaniem od Samsunga które można pobrać legalnie w Internecie to nie tracisz gwarancji. Jeśli masz kogoś znajomego który się na tym zna to poważnie jest to góra 10min roboty. Jeśli Nie, to udaj się do jakiegoś serwisu i tam zleć wykonanie usługi. Tylko to już są koszta pewnie w granicach 50zl. Tylko zaznacz, że to ma być oficjalne oprogramowanie Samsunga android 6.0

Bardzo dziękuję za radę. Sama raczej tego nie zrobię. Pójdę do serwisu, jestem skłonna zapłacić za wgranie oprogramowania i mieć święty spokój. Tylko pewnie musiałabym mieć oprogramowanie z brandem t-mobile, chociaż może jak będzie czyste, też nikt się w razie czego nie przyczepi do gwarancji. mam nauczkę-lepsze jest wrogiem dobrego... , ale przynajmniej rodzina już nie ściągnie nowego oprogramowania, widząc, jak mi ono żre baterię:)

Tylko zastanów się dobrze bo nie zawsze możliwy jest powrót na niższą wersje oprogramowania. Żeby Ci w serwisie telefonu nie zepsuli.

Powrót