Reklamacja tableta w euroagd

• Autor wątku Autor wątku ikarbab
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ikarbab

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
mam problem i nie wiem co mam zrobić. W ciągu roku tablet zepsuł się już 3 raz, wiec go zareklamowałem i chciałem otrzymać zwrot pieniędzy, lub nowy tablet. Bylem nawet skłonny dopłacić aby otrzymać coś lepszego jednakże otrzymałem taka wiadomość:

" W odpowiedzi na złożoną reklamację uprzejmie informujemy, że nie możemy przychylić się do oczekiwanego sposobu załatwienia reklamacji ze względu na nadmierność kosztów, których wymagałaby wymiana towaru.

Wyjaśniamy, że zgodnie z przepisami prawa Sprzedawca może odmówić zadośćuczynienia żądaniu Kupującego, jeżeli doprowadzenie wadliwego towaru do stanu zgodnego z umową w sposób wybrany przez Kupującego (wymiana) jest niemożliwe albo w porównaniu z drugim możliwym sposobem doprowadzenia towaru do zgodności z umową (naprawa) wymagałoby nadmiernych kosztów.

Jednocześnie informujemy, że, w związku z udzielonym w zgłoszeniu reklamacyjnym zezwoleniem na naprawę towaru w przypadku oddalenia żądania wymiany towaru na nowy jako sposobu doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową, przystępujemy niezwłocznie do naprawy towaru.

Po zakończeniu czynności serwisowych towar będzie można odebrać w sklepie RTV EURO AGD, w którym została złożona reklamacja. Aktualny stan realizacji zgłoszenia reklamacyjnego można sprawdzić na RTV EURO AGD - Sklep internetowy RTV AGD Komputery Foto Telefony lub dzwoniąc pod numer 855 855 855* (od poniedziałku do piątku w godzinach 900 - 2000), podając numer zgłoszenia reklamacyjnego

Dodatkowo, informacja o zakończeniu postępowania reklamacyjnego i gotowości towaru do odbioru w sklepie zostanie przesłana SMS-em/e-mailem, o ile numer telefonu lub adres e-mail został podany w tym celu w zgłoszeniu reklamacyjnym.

Aby przekazać nam inne dyspozycje, możliwe i dostępne na tym etapie postępowania zgodnie z przepisami prawa, prosimy o kontakt telefoniczny pod wskazany wyżej numer.

* opłata według taryfy operatora."

Proszę o pomoc. Co mam zrobić aby wymienić ten sprzęt lub dostać zwrot pieniędzy.
Pozdrawiam.

Dziękuje za odpowiedz.
Zawsze myślałem ze jak urządzenie zepsuje się trzy razy podlega wymianie. Nie mam warunków gwarancji bo oddałem ja z reklamacją.

Witam.Ja też mam problem z reklamacją tabletu w Euro Agd.Koszmar:mad:
Tablet był już reklamowany 3 razy-ostatnie 2 reklamacje w przeciągu 1 miesiąca- ,ostatnio wytrzymał parę dni,poszłam tam i zażądałam wymiany na nowy lub zwrotu kasy a oni odpisali,że tablet popsuł się z winy użytkownika bo był nie właściwie używany .Niedługo będzie 2 lata jak go mamy i obawiam się,że tym bardziej będą przeciągać sprawę :( Dodam że o tablet syna i używał go zgodnie z tym do czego jest przeznaczony.Nie deptał go ,nie wrzucał do wody.Mam duży uraz do EURO AGD i nigdy nie zamierzam tam niczego kupować.Najbardziej cierpi dziecko.W innych sklepach ,np. Media Markt nie robią problemu z wymianą na nowy a tu kombinują jak mogą:mad: !!! Poprosiłam o pomoc UOKiK:(
Nie polecam tego sklepu i na pewno będę odradzać kupowanie w nim bo szkoda nerwów.

ikarbab napisał:
Proszę o pomoc.

Złóż reklamację i zażądaj wymiany lub oświadczenie o odstąpieniu od umowy z uwagi na to, że sprzedawca, mimo trzech napraw nie zdołał usunąć niezgodności i naraził Cię na znaczne niedogodności.

Art. 8. 1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.
(...)
4. Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.

Ostatnia edycja:
Powrót