reklamacja telefonu a zwrot pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku partyzant33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

partyzant33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

mam pytanie tak jak w temacie, kupiłem telefon 1.07.2014 roku, zaczął mi się wieszać, zrywa połączenia, czasem nie ładuje oraz coraz częściej się sam wyłącza i zaraz włącza. Chciałbym odzyskać pieniądze, żeby przede wszystkim zakupić inny telefon lepszy, ale jak mam to zrobić i czy jest jakaś szansa na to???

w Neonet, jestem konsumentem

W pierwszej kolejności złóż reklamację na podstawie przepisu art. 8, ust. 1. ustawy z 27 lipca 2002 r i zażądaj wymiany na nowy. Rada - dokładnie opisz w reklamacji stan telefonu, który oddasz sprzedawcy i zażądaj powiadomienia pisemnego.

Art. 8. 1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.

http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/57401-poradnik-konsumenta-przeczytaj.html

Dzięki wielkie za pomoc... Tak zrobie. zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam serdecznie

Powrót