Reklamacja telefonu - chciałem wymianę towaru na nowy, a oni go naprawili

• Autor wątku Autor wątku Krzysiek1010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysiek1010

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam,
tak jak w tytule, sprawa dotyczy telefonu Samsung S2. Miałem go od prawie 2 lat, od początku nie było z nim dobrze, ale w końcu zacząłem zauważać, że jest z nim naprawdę gorzej niż było. Przed samym upływem 2 lat od kupna wkurzyłem się już zupełnie na wiele rzeczy, które nie chodziły w tym telefonie tak jak należy, i zmobilizowałem się do napisania reklamacji do sprzedawcy, w której żądam wymiany towaru na nowy. W druku, który dali mi do wypełnienia było okienko, w którym napisany był ten punkt, że jeśli wymiana okaże się niemożliwa z powodów itp itd to zgadzam się na naprawę. Odezwali się w ciągu 10 dni, że telefon jest już do odbioru.
Oddali po naprawie, żadnego komentarza, dlaczego nie dali nowego. Wymienione są części, które zakupili i wymienili w telefonie. I tutaj uwaga: napisane jest przez nich co było w telefonie reklamowane przeze mnie, a ja akurat tego nie reklamowałem tylko co innego. Więc wymienili mi dużo elementów, które faktycznie nie chodziły super, ale nic na ten temat nie pisałem. Oprócz tych części wgrali nowy system, coś tam ulepszyli. Telefon po tych korektach o dziwo lepiej działa, ale nie wiem na jak długo, bo na razie nie jest obciążony żadnymi programami, plikami etc. W ogóle to nie wiem, czy pomylili moją reklamację z cudzą, czy sami to wykryli. Naprawiając tyle elementów przyznali, że model był trefny. Co mam z tym fantem zrobić? Uważam, że z powodu tych 2 lat męki z tym szajsem, a w ostatnim czasie to była już w ogóle porażka, zasługuję na nowy model

Ostatnia edycja:
Zażądałeś wymiany i jednocześnie zgodziłeś się na naprawę.

W mojej pisemnej reklamacji chcę wymiany towaru na nowy. W ich formularzu również zaznaczona jest wymiana, a to raczej automatycznie jest wpisane TAK przy Jeżeli naprawa okaże się niemożliwa lub wymagałaby nadmiernych kosztów zgadzam się na usunięcie niezgodności poprzez nieodpłatną naprawę". Oraz TAK: "jeśli wymiana okaże się niemożliwa lub..." itd. I pod spodem: "Bez względu na nadmierność kosztów żądanie wymiany towaru zostanie spełnione, jeśli był on naprawiany 3 i więcej razy oraz gdy okaże się, iż zgłaszana niezgodność towaru handlowego istniała w chwili wydania towaru. Jeżeli wymiana towaru nie jest możliwa, klient może odstąpić od umowy zakupu towaru (nie jest to równoznaczne z odstąpieniem od umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych) lub żądać obniżenia ceny" Cena za telefon była 1 zł.
Co by było, gdybym zauważył to TAK i nie zgodził się? Oddaliby telefon w takim samym stanie bez naprawy?
Odstąpienie od umowy by mi nic nie dało, skoro to 1 zł, tak samo obniżenie kosztów

Ostatnia edycja:
Piszesz w dziale dla konsumentów i zakładam, że jesteś konsumentem.
Jeśli nie zaznaczyłeś zgody na naprawę aktywnie, np. zakreślając jakieś pole, a jedynie pozostawiłeś już wpisane "TAK", to ta zgoda na naprawę Ciebie nie obowiązuje. W takim razie sprzedawca mógł zaproponować naprawę, ale pod warunkiem uzyskania Twojej zgody. Bez Twojej zgody miał obowiązek wymienić telefon na nowy - zgodnie z Twoim żądaniem.

Uważam, że z powodu tych 2 lat męki z tym szajsem, a w ostatnim czasie to była już w ogóle porażka, zasługuję na nowy model
Szanse na wygranie marne, zważywszy, że przez te 2 lata użytkowałeś ten "szmelc". Od zauważenia wady na zgłoszenie usterki miałeś 2 miesiące (każdej z usterek). W mojej ocenie naprawa towaru, a przez to uznanie reklamacji to pozytywna wiadomość, pomimo poprawności opinii @cedwaha w tym zakresie.

Czemu od razu nie napisałeś że żądasz wymiany na Samsunga s5 lub lepiej s6 :ok:
Wymiana na nowego galaxy s2 jest nie możliwa bo ich już po prostu nie produkują.

W poście opisałem moje odczucia z korzystania z tego telefonu. W reklamacji odniosłem się jedynie do usterek, które zauważyłem w ciągu poprzedzających 2 miesięcy, a które były nie do przyjęcia. Do reszty usterek przyznali się oni sami.
S5 czy S100, obojętne, pewnie kolejny bubel

Ostatnia edycja:
Powrót