Reklamacja telefonu w play.

• Autor wątku Autor wątku dzoolson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzoolson

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. 3 tygodnie temu kupiłam telefon w salonie Play. Jak się okazało telefon był od początku niesprawny, nie działał aparat, z czym od razu udałam się do tego samego salonu. Od sprzedawcy dowiedziałam się, że to nie ich wina i już nic innego się nie da zrobić tylko wysłać telefon na reklamację. Po 2 tygodniach dostałam informację o możliwości odbioru telefonu, niestety mimo adnotacji z serwisu, iż problem został rozwiązany, aparat w dalszym ciągu nie działał. Mało tego, poradzili mi usunięcie wszystkich plików cache, mimo, iż telefon był wysłany do reklamacji od razu fabrycznie nowy i nic na niego ściągane nie było. W tym momencie chciałabym zadać pytanie, mianowicie, czy jest jakiś przepis odnośnie praw konsumenta nakazujący wymianę przez salon telefonu na nowy, gdyż jest to wada fabryczna a nie taka, która ujawniła się w toku użytkowania? Dodam, iż pani kierowniczka z salonu Play w dość niemiły sposób obwieściła mi, że ich to nie obchodzi, powinien się tym zająć producent telefonu i mogą co najwyżej wysłać telefon do tego samego serwisu co poprzednio.

dzoolson napisał:
czy jest jakiś przepis odnośnie praw konsumenta nakazujący wymianę przez salon telefonu na nowy, gdyż jest to wada fabryczna a nie taka, która ujawniła się w toku użytkowania?
Przepis prawny:
Art. 560
§ 2. Jeżeli kupującym jest konsument, może zamiast zaproponowanego przez
sprzedawcę usunięcia wady żądać wymiany rzeczy na wolną od wad albo
zamiast wymiany rzeczy żądać usunięcia wady, chyba że doprowadzenie
rzeczy do zgodności z umową w sposób wybrany przez kupującego jest
niemożliwe albo wymagałoby nadmiernych kosztów w porównaniu ze spo-
sobem proponowanym przez sprzedawcę. Przy ocenie nadmierności kosz-
tów uwzględnia się wartość rzeczy wolnej od wad, rodzaj i znaczenie
stwierdzonej wady, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie
narażałby kupującego inny sposób zaspokojenia

Powrót