Reklamacja telefonu z tytułu rękojmi

• Autor wątku Autor wątku 1morning1coffee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1morning1coffee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Postaram się pokrótce wyjaśnić całą sytuację.

W grudniu 2016 zakupiłem od sklepu na serwisie Allegro telefon opisywany jako "refurbished". Telefon nie posiadał już gwarancji producenta, jednakże sklep oferował półroczną "gwarancję serwisową". Kilka dni później telefon przestał działać. Po krótkiej rozmowie telefonicznej wypełniłem wniosek reklamacyjny na stronie internetowej sklepu i zaakceptowałem warunki gwarancji, swoją drogą niezbyt korzystne. Po kilkunastu dniach odzyskałem telefon, ten sam egzemplarz, ale już działający.

Niestety, telefon tydzień temu, po ledwo miesiącu użytkowania ponownie przestał działać. Tym razem, nauczony innym niedawnym doświadczeniem postanowiłem zareklamować telefon z tytułu rękojmi i nie godzić się na niekorzystne warunki rzekomej gwarancji serwisowej. Sklep poprosił o sprawdzenie ładowarki oraz kabla, przy okazji zasłaniając się, że warunki gwarancji nie obejmują akcesoriów. W rzeczywistości nie posiadam innych oryginalnych akcesoriów, którymi mógłbym zweryfikować ich tezę, a w dodatku to tylko ich przypuszczenia.

W związku z tym, że sklep nie odpowiada od kilkudziesięciu godzin, będę chciał skontaktować się z nim bezpośrednio, ale wcześniej chciałbym się dowiedzieć jakie mam pole manewru. Podpowiedzcie mi czy dobrze rozumuję:

1. Sklep w tym momencie ma obowiązek przyjąć moją reklamację z tytułu rękojmi, tym bardziej że nie są w stanie wykryć wady na odległość. Nie mam obowiązku robić tego na własną rękę.

2. Bez znaczenia jest tutaj czy wada dotyczy akcesoriów czy samego telefonu.

3. Jeżeli podczas pierwszej reklamacji wyraźnie nie zaznaczyłem, że chcę skorzystać z prawa do rękojmi i zaakceptowałem ich regulamin to mogą istnieć jakieś przesłanki ku temu, żeby mimo wszystko pierwsza reklamacja była potraktowana jako rękojmia?

Zastanawia mnie to bardziej na przyszłość. W przypadku nowego sprzętu producent wręcza mi kartę gwarancyjną. Jak to wygląda w przypadku gwarancji oferowanej przed sklep. Wystarczający i wiążący jest zapis w regulaminie?

4. Zakładam, że telefon lub akcesorium zostanie naprawione/wymienione. Co w przypadku ewentualnej ponownej reklamacji w ramach rękojmi. Jeżeli za pierwszym razem wada dotyczy ładowarki, która zostanie naprawiona, a za kolejnym samego telefonu, czy mam prawo odstąpić od umowy i domagać się zwrotu za całość zestawu?

1. Mają obowiązek ją rozpatrzyć tzn. uznać albo odrzucić. Nie muszą jej automatycznie "przyjąć" tzn. uznać.

2. Ma znaczenie.

3. Nie.

4. Moim zdaniem nie. Są to rzeczy, które da się od siebie odłączyć, wobec czego można reklamować każdą z osobna.

Sprzedawca nie odpowiada na maile. Próba poinformowania oraz zwrotu towaru skończyła się na tym, że sprzedawca odmówił odbioru przesyłki kurierowi.

Stąd pytanie do Was. Jak powinienem teraz postąpić?

Powrót