reklamacja telefonu zakupionego na firmę

• Autor wątku Autor wątku jandzban123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jandzban123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Szanowni Państwo,

Nie jestem pewien czy jest to odpowiedni dział - jeżeli nie, proszę o przeniesienie lub wskazanie, gdzie powinien napisać ten post.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującej kwestii:
Na początku lipca zakupiłem telefon komórkowy Lumia 640 w sklepie EURO RTV AGD. Niestety okazało się, że po paru godzinach od uruchomienia telefon się zawiesza - ale da się to dopiero stwierdzić przy próbie wykonania połączenia (nawiązywanie połączenia trwa w nieskończoność). Jeżeli telefon jest w takim stanie nie da się również do mnie dodzwonić. Rozwiązaniem jest wyłączenie telefonu i włączenie go ponownie - ale po 3-4h problem wraca.

Dwa dni po zakupie oddałem telefon w sklepie korzystając z gwarancji. Po dwóch tygodniach otrzymałem telefon z powrotem - z informacją, że wgrano mi nowy soft. Oczywiście problem niezniknął, więc dzień później oddałem telefon ponownie. Tym razem - po kolejnych dwóch tygodniach otrzymałem telefon, z informacją, że wymieniono ekran (nie wiadomo dlaczego?), dostrojono antenę i wgrano nowe oprogramowanie. Oczywiście - te wszystkie działania nie rozwiązały usterki. Po kilku godzinach od uruchomienia telefonu ponownie nie mogłem wykonywać połączeń.

Zirytowany tą sytuacją - w końcu za telefon zapłaciłem prawie miesiąc temu, a przez większość czasu jest on w serwisie - udałem się do sklepu z żądaniem zwrotu pieniędzy, ponieważ otrzymałem wadliwy towar. Kierownik sklepu stwierdził "że nie od dziś tu pracuje" i że mogę sobie iść do "Konsumentów" i mi powiedzą, że nie przysługuje mi prawo zwrotu. Zaproponował mi za to bym bardzo dokładnie opisał całą sytuację, to że dwa razy był już w serwisie, że nie mam telefonu od miesiąca, że "po co wymienili ekran" - i że taki "list" dołączy on do zgłoszenia i wyśle do serwisu. Zaznaczył, by w tym "liście" napisać, że żądam zwrotu pieniędzy lub wymiany telefonu na nowy.

Szczerze mówiąc, to nie wierzę, że to coś pomoże - pewnie dostanę telefon kolejny raz z wgranym nowym oprogramowaniem i informacją, że wszystko jest ok. W interencie widziałem opisy jak ludzie oddawali do serwisu swoje telefony po 5 - 6 razy bezskutecznie. Nie mam czasu i chęci stale odwiedzać tego sklepu, tylko po to by otrzymać kolejny raz z serwisu i stwierdzić, że znowu go muszę oddać na gwarancji.

W związku z powyższym:
- czy teraz -gdy odebrałem telefon po raz drugi "po naprawie" mogę żądać od sklepu zwrotu pieniędzy (zaznaczam, że telefon wziąłem na fakturę na swoją firmę)
- co jeszcze mogę zrobić by odzyskać sprawny telefon lub pieniądze, które na niego wdałem.

Z góry dziękuję za pomoc w tym temacie.

Kierownik sklepu stwierdził "że nie od dziś tu pracuje" i że mogę sobie iść do "Konsumentów" i mi powiedzą, że nie przysługuje mi prawo zwrotu.
Ale reklamacji z tytułu rękojmi za wady - owszem.

Zaznaczył, by w tym "liście" napisać, że żądam zwrotu pieniędzy lub wymiany telefonu na nowy.
Skieruj żądanie pisemnie, ale nie do gwaranta tylko do sprzedawcy - czyli Euro.

czy teraz -gdy odebrałem telefon po raz drugi "po naprawie" mogę żądać od sklepu zwrotu pieniędzy (zaznaczam, że telefon wziąłem na fakturę na swoją firmę); co jeszcze mogę zrobić by odzyskać sprawny telefon lub pieniądze, które na niego wdałem
Nie, ale możesz go reklamować z tytułu rękojmi za wady (czytaj od art 556 KC z pominięciem tych, które dotyczą Konsumentów, bo w tym wypadku nim nie jesteś).

gryffinian - bardzo dziękuję za odpowiedź.

Zapoznałem się z KC od art 556.
Wydaje mi się, że w tym wypadku mogę oprzeć się na artykule 560 paragraf 1 KC:

Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.

Jeżeli dobrze rozumiem - ponieważ rzecz była już naprawiana przez sprzedawcę (dla przypomnienia: bezskutecznie), to bez ograniczeń mogę odstąpić od umowy - tym samym mogę żądać zwrotu pieniędzy za zakupiony telefon.

Czy dobrze to interpretuję?

Zatem jeżeli tak - to przygotuję takie pismo i zaniosę do sklepu. Ale co dalej? Czy kierownik sklepu musi mi się podpisać, że przyjął pismo? Czy mam mu dać telefon? A co zrobić w sytuacji, gdy nie będzie chciał przyjąć pisma lub telefonu (lub podpisać się, że go przyjął) lub powie, że nie mam racji i nic mu nie mogę zrobić. Czy w takiej sytuacji mogę wezwać policję? Czy to nie będzie przesada? Moje pytania biorą się stąd, iż po dzisiejszej rozmowie z kierownikiem sklepu, mam uzasadnione podejrzenia, że będzie się bronił rękami i nogami przez zwrotem pieniędzy.

Jeżeli dobrze rozumiem - ponieważ rzecz była już naprawiana przez sprzedawcę (dla przypomnienia: bezskutecznie), to bez ograniczeń mogę odstąpić od umowy - tym samym mogę żądać zwrotu pieniędzy za zakupiony telefon.
Podobno był w serwisie, więc była naprawiana przez gwaranta - podejrzewam, że był to serwis producenta, a nie sprzedawca. Niemniej możesz zażądać odstąpienia od umowy. Jednak sprzedawcy przysługuje prawo do wymiany albo naprawy wcześniej.

gryffinian napisał:
Podobno był w serwisie, więc była naprawiana przez gwaranta - podejrzewam, że był to serwis producenta, a nie sprzedawca. Niemniej możesz zażądać odstąpienia od umowy. Jednak sprzedawcy przysługuje prawo do wymiany albo naprawy wcześniej.

Wyraziłem się nieprecyzyjnie - telefon był naprawiany przez gwaranta - w tym wypadku przez firmę Regenersis.

Czyli jeżeli teraz zażądam odstąpienia od umowy to sprzedawca może jeszcze raz wysłać sprzęt do serwisu? I dopiero jak tym razem sprzęt wróci ponownie nienaprawiony, mogę otrzymać zwrot pieniędzy?

Czyli jeżeli teraz zażądam odstąpienia od umowy to sprzedawca może jeszcze raz wysłać sprzęt do serwisu? I dopiero jak tym razem sprzęt wróci ponownie nienaprawiony, mogę otrzymać zwrot pieniędzy?
Moim zdaniem tak.

Powrót