Reklamacja telefonu zakupionego w Orange

• Autor wątku Autor wątku wodkabols
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wodkabols

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
w sierpniu 2014 zawarłem umowę z Orange Polska na telefon Sony Xperia Z i abonament. Od tamtej pory telefon był już dwa razy reklamowany w salonie Orange. Reklamacja była uwzględniania, a telefon wymieniany na nowy, "wolny od wad". Przeczytałem, że usterka z jaką borykają się te modele, to tzw. śmierć, czyli zawieszenie oprogramowania. W grudniu 2014 sytuacja się powtórzyła, a telefon znów trafił na reklamację. Irytuje mnie już ta sytuacja, ponieważ na czas naprawy (średnio 14 dni roboczych) nie dostaję telefonu zastępczego, a abonament i ratę za telefon muszę płacić. Pytanie moje brzmi:
1. Skoro syt. będzie się powtarzać, to czy mam prawo zmienić model telefonu na np. Nokie lub HTC w ramach umowy z Orange?
2. Jakich żądań mogę się domagać z tytułu płacenia abonamentu, w trakcie którego, urządzenie jest niesprawne?
3. Czy warto taką sytuację zgłosić do rzecznika?
Pozdrawiam.

wodkabols napisał:
Skoro syt. będzie się powtarzać, to czy mam prawo zmienić model telefonu na np. Nokie lub HTC w ramach umowy z Orange?

Jeżeli umowa na to pozwala - to tak.

wodkabols napisał:
Jakich żądań mogę się domagać z tytułu płacenia abonamentu, w trakcie którego, urządzenie jest niesprawne?

Możesz domagać się dostarczania usług. Przy podpisywaniu umowy zawierane są niejako dwie umowy - sprzedaży telefonu, oraz dostarczania usług. Jedna nie ma z drugą nic wspólnego. Niesprawny telefon nie uniemożliwia korzystania ci z usług z innego aparatu.

wodkabols napisał:
Czy warto taką sytuację zgłosić do rzecznika?

Nie, gdyż nie jesteś w tym wypadku konsumentem.

Nie było to oczywiste....

1. Tylko jeśli Orange się zgodzi.
2. Generalnie żadnych, chyba że umowa przewiduje to inaczej.
3. Rzecznik nie zajmuje się zakupami dokonywanymi przez firmy. Jak sama nazwa wskazuje to Rzecznik konsumentów.

Powrót