Reklamacja towaru - Allegro.

• Autor wątku Autor wątku bartek4334
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartek4334

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.Sprzedawałem na Allegro felgi do Suzuki gdzie w opisie było napisane że pasują do Swift Liana itd.
Kupujący kliknął felgi i po 6dniach od zakupu wysyła do mnie reklamacje, ze felgi mu nie pasują. To nie moja wina, że akurat do jego roczniki swifta nie pasują, ale do innych pasują. Czy teraz ta reklamacja jest słuszna?
Również kupujący domaga się zwrotu pieniędzy za towar oraz kosztów przesyłki.Czy ma takie prawo?
Przy okazji jeszcze drugie pytanie. Jak wygląda sprawa zwrotu towaru w ciągu 14dni bez podania przyczyny?

Co znaczy "nie pasują". Podałeś rozmiar, rozstaw śrub, może kupujący majstrował coś przy samochodzie. Kupujący ma prawo złożyć reklamację. Jeżeli kupujący jest konsumentem to wysyła oświadczenie o odstąpieniu od umowy bez podania przyczyny i odsyła towar. Pan zwraca pieniądze za towar + najtańsze koszty dostawy (w tym przypadku 60 zł).

Nie pasują z tego względu, że niby mają pasować do Swifta, ale jest nie odpowiedznie ET felgi. Czyli rozumiem, ze tak jakby reklamacji mogę nie uznać, ale i tak ma możliwość w ciągu 14dni oddać bez podania przyczyny. Czyli w tym przypadku oddaję 680zł + 60zł, a wysyłkę felg z powrotem do mnie pokrywa tamten Pan?

ET jest podane na aukcji więc o to pretensji kupujący mieć nie może. Oddaje Pan koszt towaru + najtańszy koszt wysyłki do kupującego. Kupujący zwraca towar na własny koszt. Może go odesłać, a może go też dostarczyć osobiście.

Dokładnie.
Po otrzymaniu felg proszę sprawdzić ich stan. Kupujący mógł je przecież uszkodzić przy próbie montażu. Wtedy może Pan potrącić z 680zł kwotę bedącą równowartością utraconej wartości felg.

Okej. A w momencie stwierdzenia jakiejś wady powstałej przez kupującego jakie dalej podjąć kroki?
Dziękuję za zainteresowanie tematem :)

Kto sprzedawał ? kto kupował ? bo jeżeli jesteś osobą prywatną z tego co wiem nie musisz przyjmować zwrotu. Reklamować kupujący może ale możesz odrzucić roszczenie.

harven napisał:
Jeżeli kupujący jest konsumentem to wysyła oświadczenie o odstąpieniu od umowy bez podania przyczyny i odsyła towar. Pan zwraca pieniądze za towar + najtańsze koszty dostawy (w tym przypadku 60 zł).

Jeśli sprzedający jest osobą fizyczną, to nie była to sprzedaż konsumencka.

Matall napisał:
Jeśli sprzedający jest osobą fizyczną, to nie była to sprzedaż konsumencka.
Nie jest, przynajmniej tak wynika z podanych na aukcji informacji.

Ok, już nadrobiłem braki - nie przejrzałem wszystkich zakładek :)
W takim razie oczywiście masz rację.

Nie, nie. Akurat mam firmę :)
Nie chcę nikomu robić problemów, ale też nie chcę dawać siebie robić w konia.
Dla mnie prawo jest chore. Ktoś może kupić ode mnie towar i zwrócić go w ciągu 14dni bez podania przyczyny, a ja mu muszę oddać koszta przesyłki za które sam płacę :/
Podpowiedzcie jeszcze tylko jak to powinno wyglądać w momencie kiedy stwierdzę jakieś uszkodzenie przedmiotu?

bartek4334 napisał:
Nie, nie. Akurat mam firmę :)
Nie chcę nikomu robić problemów, ale też nie chcę dawać siebie robić w konia.
Dla mnie prawo jest chore. Ktoś może kupić ode mnie towar i zwrócić go w ciągu 14dni bez podania przyczyny, a ja mu muszę oddać koszta przesyłki za które sam płacę :/
Podpowiedzcie jeszcze tylko jak to powinno wyglądać w momencie kiedy stwierdzę jakieś uszkodzenie przedmiotu?
Sposób przesyłki w aukcji wybrał kupujący i on za nią zapłacił. Logiczne uzasadnienie tego jest takie, że w aukcji mógł Pan doliczyć sobie do kosztów co nieco i zarabiać mimo, że ktoś zwracał towar. W przypadku, gdy również oddaje Pan koszty wysyłki (najtańsze) taka sytuacje nie może mieć miejsca.

Powrót