Reklamacja towaru, gwarancja

• Autor wątku Autor wątku kafar610
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kafar610

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam
Jakiś czas temu w sklepie internetowym morele zakupiłem kartę pamięci, pochodziła 1 dzień po czym padła, zareklamowałem ją i przysłali mi nowa, nowa padła po 2 dniach :lol: a więc znów napisałem do morele w celu odzyskania pieniędzy, to powiedzieli ze teraz to już nie jest z tytułu reklamacji tylko gwarancji i kazali odesłać towar do dystrybutora na mój koszt i teraz pytania.
Czy to ja mam płacić za przesyłkę? czy może sklep albo dystrybutor?
Czy odrazu oddadzą mi pieniądze czy będę czekał?
Pozdrawiam Darek

Czy to ja mam płacić za przesyłkę? czy może sklep albo dystrybutor?
Ty wybierasz podstawę reklamacji. Jeśli wybierzesz rękojmię to koszt dostarczenia pokrywa sprzedawca. Sprzedawca nie może decydować o podstawie reklamacji.

Czy odrazu oddadzą mi pieniądze czy będę czekał?
Czekać trzeba na rozpatrzenie reklamacji. Sprzedawca zawsze może ją odrzucić.

Ja:
"Podstawa prawna: art. 5612 § 1 i 2, art. 5613, art. 566 i 574 Kodeksu cywilnego
Konsument składający reklamację powinien na koszt sprzedawcy dostarczyć wadliwą rzecz do miejsca wskazanego w umowie (jeżeli tego miejsca nie określono, tam gdzie została mu wydana). Jeżeli ze względu na rodzaj rzeczy lub sposób jej zamontowania dostarczenie do sprzedawcy będzie nadmierne utrudnione, konsument musi udostępnić mu towar w miejscu, w którym się znajduje.
Koszty wymiany lub naprawy ponosi sprzedawca. W szczególności obejmuje to koszty demontażu i dostarczenia rzeczy, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia. Jeżeli koszt demontażu i ponownego montażu przewyższa cenę kupionego towaru, to konsument jest zobowiązany ponieść koszty przewyższające wartość zakupionego towaru lub ma prawo żądać od sprzedawcy pokrycia kosztów montażu i ponownego zamontowania – do wysokości ceny kupionego towaru."

Morele:
"Szanowny Kliencie,
Nie jest Pan konsumentem w rozumieniu kodeksu cywilnego. Reklamacja realizowana jest z tytułu gwarancji. Jeżeli nie dostarczy Pan towaru do serwisu, reklamacja zostanie rozpatrzona odmownie."

"Szanowny Kliencie,
Przesyłki wysłane za pobraniem będą zwracane. Koszt wysyłki pokrywa Pan, po reklamacji towar wysyłamy na własny koszt."

Czyli podałeś w swojej reklamacji artykuły wyżej przytoczone? Jeśli tak napisz pismo z odstąpieniem od umowy i żądaniem zwrotu gotówki w ciągu 1 dnia, o ile wada jest istotna.

tak wziąłem fakturę na firmę

Więc po co powołujesz się na przepisy o rękojmi skoro regulamin morele mówi o jej wyłączenie w przypadku sprzedaży niekonsumenckiej?

orgazmotron napisał:
Czyli podałeś w swojej reklamacji artykuły wyżej przytoczone? Jeśli tak napisz pismo z odstąpieniem od umowy i żądaniem zwrotu gotówki w ciągu 1 dnia, o ile wada jest istotna.

Na jakiej podstawie?

PS. Jaką wadę prawną ma karta pamięci, że powołujesz się na 574 kc?

Więc po co powołujesz się na przepisy o rękojmi skoro regulamin morele mówi o jej wyłączenie w przypadku sprzedaży niekonsumenckiej?
Jeśli sprzedawca podstępnie nie zataił wady - o tym warto pamiętać (choćby na przyszłość).

Czyli jak kupuje na firmę to nie mam żadnych praw?

Masz prawa, ktore daje gwarant, nie masz natomiast praw rekojmi(dla purystow, w tym przypadku, bo morele wylaczylo rekojmie), ktore gwarantuje sprzedawca

https://drive.google.com/open?id=0B6Uesjtuqgk2QjF0U3NsNmdMQ28
Da się coś z tym zrobić ?
Najchętniej bym do nich pojechał niestety główna siedzibę maja trochę daleko bo w Krakowie.
Podeślesz mi linka gdzie będę mógł więcej poczytać o tych prawach które mi przynależą?
Nowa odpowiedź
"Szanowny Kliencie,
Wszystkie informacje miał Pan w profilu. "

Ostatnia edycja:
Odpowiedzi szukaj w karcie gwarancyjnej dostarczonej do produktu. Jeśli na produkt została udzielona gwarancja, a karty nie ma z produktem, zwróć się do sprzedawcy o dosłanie warunków gwarancji i niezbędnych druków, o ile są wymagane.

Morelenie jest strona w tym sporze, do nich nie masz co pisac. Kupowales jako firma i prawa konsumentow cie nie dotycza. Popros morele wo warunki gwarancji i musisz postepowac zgodnie z wytycznymi gwaranta

Powrót