Reklamacja towaru - odesłanie do producenta

• Autor wątku Autor wątku Kenny97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kenny97

Stały bywalec
Odpowiedzi
956
zakupiłem zestaw kluczy od sklepu na allegro, po pierwszym użytkowaniu grzechotka klucza się poddała na chyba 7 śrubie do odkręcenia

poinformowałem sklep na allegro, przesłałem zdjęcia uszkodzeń, pracownik poinformował mnie aby dokręcić jeden z elementów ale jeżeli to nie pomoże to odesłać na reklamacje na ich formularzu

na formularzu wnioskowałem o wymianę towaru na nowy, jednocześnie jest tam punkt
Reklamacja zostanie rozpatrzona do 14 dni od momentu otrzymania towaru. Informujemy, że reklamowany towar może być przesłany do producenta celem dokonania dodatkowych badań, które mogą wpłynąć
na zmianę treści decyzji (w przypadku odmowy uznania reklamacji)

niestety przez pomyłkę źle obliczyłem 14 dni, bo sklep się nie odzywał i w 14 dniu pracownik odpisał
Na formularzu reklamacyjnym zgodził się Pan na odesłanie produktu do producenta w razie braku możliwości rozpoznania wady, z naszej strony reklamacja nie jest uznana. Prosimy o cierpliwość, poinformujemy Pana od razu po wiadomości od producenta.

mija 28 dzień od tej wiadomości sklepu, musiałem odesłać cały komplet (walizkę kluczy) na reklamację więc ich przez ten czas nie użytkuję gdy są mi potrzebne

sklep/producent mogą tak przetrzymywać towar klienta na reklamacji jeżeli ewentualna naprawa klucza to dosłownie wymiana jednego elementu?

Jaka była podstawa reklamacji?

Najlepiej wrzuć skan reklamacji (zasłoń dane)

pierwszy raz użytkowałem klucze 24.10 ale zgłosiłem wadę dopiero 26.10, odesłałem i oni dostali to 3.11

Bez-tytu-u.png

Ostatnia edycja:
Czy udzielono Ci gwarancji na piśmie?

Z tego formularza nie wynika czy reklamacja z gwarancji czy rękojmi.

Student Wro napisał:
Czy udzielono Ci gwarancji na piśmie?

Z tego formularza nie wynika czy reklamacja z gwarancji czy rękojmi.

nie udzielono mi na piśmie gwarancji, dostałem tylko produkty które zamówiłem i e-paragon na e-mail

natomiast w opisie oferty kluczy na allegro jest
Produkt objęty jest gwarancją producenta/dystrybutora przez 24 miesiące od zakupu

ten formularz jest w zasadzie do reklamowania części samochodowych bo tym głównie zajmuje się firma

jak pierwszy raz informowałem o wadzie, wysłałem im foty uszkodzeń to tylko to napisali
Dzień dobry,

jeżeli śruby nie da się dokręcić to proszę o odesłanie całego zestawu do nas na reklamację razem z wypełnionym formularzem reklamacyjnym który znajduje się w załączniku.

Wg pierwszego postu reklamację odrzucono.
Nie znając treści gwarancji, która niby jest ale jej nie ma, ciężko cokolwiek powiedzieć.

Pozostaje Ci albo zapoznać się z treścią rzekomo udzielonej gwarancji i dochodzić tego, co Ci przysługuje albo zgodzić z sytuacją i czekać.

tak, odrzucono ale to tylko mi napisał pracownik w wiadomości na allegro tyle i aż tyle, żadnego uzasadnienia

później powołał się na to, że zgodziłem się odesłać do producenta

Odmowa uznania reklamacji nie musi zawierać uzasadnienia.
Skoro wyraziłeś na coś zgodę, teraz nie miej pretensji.

Wróć z treścią gwarancji, będzie można coś powiedzieć.

Student Wro napisał:
Odmowa uznania reklamacji nie musi zawierać uzasadnienia.
Skoro wyraziłeś na coś zgodę, teraz nie miej pretensji.

Wróć z treścią gwarancji, będzie można coś powiedzieć.
niestety ale mimo dwóch zapytań sklep nie potrafi mi podesłać treści gwarancji, jak zapytałem pierwszy raz to odpisał abym sprecyzował moje pytanie, ponowiłem, że chcę zapoznać się z treścią gwarancji udzieloną na klucze ponieważ zgodnie z ofertą jest 24 msc gwarancji, odpisali wymijająco, że w formularzu mogłem zaznaczyć zwrot pieniędzy, zapytałem trzeci raz o treść gwarancji więc odpisali tylko poniższe

Praktycznie na każdą część i narzędzie mamy tradycyjne warunki gwarancji, w pierwszej kolejności jak jest taka możliwość produkt jest naprawiany i odsyłany, jeżeli niemożliwa jest naprawa to wysyłamy nowy produkt lub zwracamy pieniądze. Czas rozpatrzenia reklamacji do 14 dni w przypadku możliwości zdiagnozowania usterki na miejscu, jeżeli nie ma możliwości rozpatrzenia reklamacji na miejscu wtedy wysyłamy produkt do producenta na reklamację w celu dokładniejszej ekspertyzy.

Powrót