Reklamacja towaru - problem z "wykonaniem"

• Autor wątku Autor wątku Bemix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bemix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dzień dobry

Jakiś czas temu klient firmy, w której pracuję, zareklamował jeden element zakupionego towaru. Reklamacja została mu uznana, wysłano klientowi nową część.

Klient jednak żąda od nas wysłania do niego kogoś, kto mu tę część wymieni. I teraz moje pytanie, czy firma ma obowiązek również montażu tej części w ramach uznanej reklamacji?

Z jakiego tytulu byla reklamacja ?

Mysle, ze powinniscie w szybkim tempie zapoznac sie z nową Ustawą Konsumencką.

Wstyd, że jakby co jej nie znacie :o

Reklamacja została złożona z powodu przedwczesnego przepalenia się części w grillu gazowym.

Ja wstydu nie odczuwam, jestem tylko pracownikiem i nie ja się zajmuję sprawą. Natomiast jestem pośrednikiem w mailach pomiędzy dwoma stronami więc swój żal klient kieruje do mnie niestety, dlatego piszę na forum :) Wcześniej oczywiście poczytałem o podobnych sytuacjach, ale po prostu nie jestem pewien rozwiązania. Chodzi o to, że będąc tylko pośrednikiem w wymianie informacji to ja zbieram cały hejt od klienta. Chcę mieć podstawę do tego, żeby móc osobie odpowiedzialnej za reklamacje w firmie w której pracuję przedstawić dowód na to, że muszą przystać na żądania klienta (bo wg tego co ja zrozumiałem to klient ma prawo zażądać również wymiany tej części) :)

Bemix napisał:
Reklamacja została złożona z powodu przedwczesnego przepalenia się części w grillu gazowym.

Ale ja sie pytalem wyraznie z jakiego tytulu zostala zlozona reklamacja a nie co sie stalo z towarem.

Bemix napisał:
Ja wstydu nie odczuwam,

No coż. Teraz sie nie dziwie, ze macie takie a nie inne problemy.

Bemix napisał:
osobie odpowiedzialnej za reklamacje w firmie w której pracuję przedstawić dowód na to

No to powiedz zeby ta osoba przeczytala od deski do deski nową Ustawę Konsumencką.

Przy okazji: poniewaz nie odpowiedziales na w/w pytanie nie mozna w chwili obecnej udzielic ci w miare konkretnej informacji.

Takze niezaleznie od sytuacji: do dzieła - poczytajcie Ustawę.

Bemix napisał:
czy firma ma obowiązek również montażu tej części w ramach uznanej reklamacji?

Kodeks cywilny
Art. 5611. § 1. Jeżeli rzecz wadliwa została zamontowana, kupujący może żądać od sprzedawcy demontażu i ponownego zamontowania po dokonaniu wymiany na wolną od wad lub usunięciu wady. W razie niewykonania tego obowiązku przez sprzedawcę kupujący jest upoważniony do dokonania tych czynności na koszt i niebezpieczeństwo sprzedawcy.
§ 2. Sprzedawca może odmówić demontażu i ponownego zamontowania, jeżeli koszt tych czynności przewyższa cenę rzeczy sprzedanej.
§ 3. Jeżeli kupującym jest konsument, może on żądać od sprzedawcy demontażu i ponownego zamontowania, jest obowiązany jednak ponieść część związanych z tym kosztów przewyższających cenę rzeczy sprzedanej albo może żądać od sprzedawcy zapłaty części kosztów demontażu i ponownego zamontowania, do wysokości ceny rzeczy sprzedanej.

cedwah bardzo Ci dziękuję za konkretną odpowiedź :) Temat można zamknąć.

Powrót