Reklamacja towaru/urządzenia elektronicznego bez karty gwarancyjnej

• Autor wątku Autor wątku Jakub79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
bawisz się w kotka i myszkę??
Wyrażniej się nie da.
Jedynie mogę napisać że:
po 1
z tego co zacytowałem wynika iż po upływie roku przez najdalej kolejny rok to JA MUSZĘ UDOWADNIAĆ IŻ WADA ISTNIAŁA W CHWILI ZAKUPU.

po 2
pytanie odnośnie zakupu na allegro nadal aktualne bo nie wiem czy mogę czy nie moge reklamować

Powtórzę trzeci raz.

Czytnik na aukcji był kupiony 5.11.2015 a zapłaciłem za niego 11.11.2015 i czy w związku z tym prawnie zakupiłem go właśnie 5.11.2015 czy w chwili przelewu kasy bo dopiero wtedy sprzedawca jest zobowiązany dać/wysłać towar tak jakby to już był mój towar.

Ostatnia edycja:
Napiszę to samo, co w #25. Może teraz zrozumiesz...

Art. 568

§ 1. Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat, a gdy chodzi o wady nieruchomości – przed upływem pięciu lat od dnia wydania rzeczy kupującemu. Jeżeli kupującym jest konsument a przedmiotem sprzedaży jest używana rzecz ruchoma, odpowiedzialność sprzedawcy może zostać ograniczona, nie mniej niż do roku od dnia wydania rzeczy kupującemu.
Art. 556(2)

Jeżeli kupującym jest konsument, a wada fizyczna została stwierdzona przed upływem roku od dnia wydania rzeczy sprzedanej, domniemywa się, że wada lub jej przyczyna istniała w chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego

Istotna jest data wydania Ci towaru - data, kiedy dostałeś towar.

Rozumiesz?

OOO.
O to mi chodziło :)
Ponieważ nie mam potwierdzenia dostarczenia paczki do mnie to zostaje mi liczyć iż 11.11.2015 był datą otrzymania przeze mnie towaru??
Sprzedawca uważa że dniem wydania jest 5.11.2015 (kupienie na Allegro) a nie 11.11.2015 (przelanie pieniędzy za aukcję i tym samym zobowiązanie sprzedawcy do wysłania/wydania towaru).

Sprzedawca może robić problemy i nie przyjąć paczki bo uważa że data zakupu na aukcji jest równoznaczna z wydaniem towaru.
"
...DATA ZAKUPU 05.11/2015
DATA WPŁATY PIENIĘDZY ZA CZYTNIK 11.11.2015...
"

Ostatnia edycja:
Witam ponownie.

Problem mojego eBooka powrócił.
O co chodzi.
Sprzedawca się tak poirytował że zablokował mojego maila kiedy mu wysłałem informacje o reklamacji z tytułu rękojmi. Oczywiście to samo co w mailu wysłałem mu drogą pocztową listem poleconym a czytnik czeka obecnie u mnie.

Ostatnie maile jakie mi sprzedawca wysłał sa troche sprzeczne z tym co mi rzecznik praw konsumenta i Wy drodzy czytelnicy forum mi tu piszecie. Otóż
Art. 568. § 1. mówi
Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat, a gdy chodzi o wady nieruchomości – przed upływem pięciu lat od dnia wydania rzeczy kupującemu. Jeżeli kupującym jest konsument a przedmiotem sprzedaży jest używana rzecz ruchoma, odpowiedzialność sprzedawcy może zostać ograniczona, nie mniej niż do roku od dnia wydania rzeczy kupującemu.

Tak jest na wielu stronach a cytuje go ponownie by można łatwo skonfrontować z tym co sprzedawca mi odpisał

A sprzedawca odesłał mi coś podobnego ale przeczytajcie sami.
"
Czytnik kupił pan UŻYWANY

ZASADY RĘKOJMI!!!!!
Sprzedawca odpowiada wobec konsumenta za sprzedany towar, jeżeli wada zostanie stwierdzona w okresie 2 lat od momentu jego wydania (wyjątek dotyczy nieruchomości, w przypadku których okres odpowiedzialności to 5 lat).

Terminu tego nie można skrócić, z wyjątkiem towarów używanych, przy których sprzedawca może ograniczyć okres swojej odpowiedzialności maksymalnie do roku. O skróceniu terminu konsument powinien zostać poinformowany przed zawarciem umowy.

A PAN BYŁ INFORMOWANY PRZED ZAKUPEM ŻE CZYTNIK POSIADA 6 MIESIĘCY GWARANCJI

Zatem czytnik taki nie zostanie odebrany, nie ma pan ani gwarancji ani prawa rekojmi ponieważ kupił pan rzecz używaną

i proszę nie wprowadzać w błąd, oraz nie kłamać, Dowidzenia.

"

Zaznaczam iż w jednym z mailii sam mi napisał iż jest to oczywiście towar używany ale powystawowy na który dał mi gwarancję 6 miesięcy.
Na aukcji informował że jest używany i że daje 6 miesięcy gwarancji i chyba pisał że jest to eBook powystawowy ale głowy nie dam sobie uciąć

W związku z tym pytam się tylko dla pewności kto tu ma rację??
Ja??
Czyli że prawo rękojmi obowiązuje i wszystko co mi tutaj piszecie to prawda??
Czy On
jego opinie zawarłem w cytacie jego maila a widać że jest sprzeczna z waszymi.

Gwarancja i rękojmia to dwie różne sprawy.
Jeśli miałeś napisane że "rękojmia skrócona do 1 roku jako że to towar używany" to obowiązuje roczna.

Domniemanie że towar jest używany i "z automatu" rękojmia jest krótsza nie działa.

"
Jeśli miałeś napisane że "rękojmia skrócona do 1 roku jako że to towar używany" to obowiązuje roczna.
"

Nic takiego nie było napisane.
Sprzedawca twierdzi iż skoro sprzęt kupiłem używany a dokładniej powystawowy z 6 miesięczną gwarancją to rękojmia też jest 6 miesięczna

"
Domniemanie że towar jest używany i "z automatu" rękojmia jest krótsza nie działa.
"
Sugerujesz że i tak rękojmia w moim wypadku obowiązuje??

Przypomne że sprzęt kupiłem na allegro gdzie zakup zrobiłem 5.11.2015 a przelanie pieniędzy które traktuje jako dzień otrzymania sprzętu dnia 11.11.2015

I Tu nadal stawiam to samo pytanie.
Kto ma rację.
ja czy sprzedawca
Ja już mu i tak wysłałem list polecony z info o rękojmi i żądaniem naprawy sprzętu i czekam na jego odpowiedź.

--------------------------------
Czytanie ze zrozumieniem nie boli tylko zajmuje czas

Wątek na cztery strony, kilkakrotnie padły odpowiedzi na Twoje pytania - a Ty nadal ich nie rozumiesz???

Sprzedawca nie ma racji, mówiąc o skróconej rękojmi, a jego twierdzenia nie mają żadnej podstawy prawnej. Koniec, kropka.

Nie no. Rozumiem Ciebie loco1.
Z tego co piszesz w tym temacie wynika iż mimo że jest to towar powystawowy zaznaczony na allegro jako używany z gwarancją 6 miesięczną to i tak mam prawo do reklamacji z tytułu rękojmi która obowiązuje do 2 lat. I tak też zrobiłem.

Ale zwątpiłem kiedy sprzedawca mi napisał to co zacytowałem. Że jeśli jest to używany sprzęt to rękojmia jest skrócona.
"
Terminu tego nie można skrócić, z wyjątkiem towarów używanych, przy których sprzedawca może ograniczyć okres swojej odpowiedzialności maksymalnie do roku. O skróceniu terminu konsument powinien zostać poinformowany przed zawarciem umowy.
"

jego stwierdzenie znalazłem na stronie uokik
prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/

Zakładka "okres rękojmi"

Dlatego się znowu odezwałem mimo iz nawet rzecznik praw konsumenta o tym nic nie wspomniał.
Czy to już nieważny przepis czy ważny i czego się tyczy??
Wyjaśnijcie mi to jak dziecku :)

Ostatnia edycja:
Wiem. Ale skąd on ma takie informacje cho rozumiem że nie są one aktualne lub nie dotyczą się mojej sprawy?

O matko...

Poinformowano cię o skróceniu rękojmi PRZED zakupem?

1. Tak.
Efekt: Rękojmia jest skrócona.

2. Nie.
Efekt: Rękojmia trwa dwa lata.

Sprzedawca może sobie pisać co mu się żywnie podoba, to nie jest zabronione. Cała reszta, jak również dywagacje co ma na myśli sprzedawca, to tylko strata czasu. Prawo stwierdza jasno jak to działa, co zresztą sam zacytowałeś.

Jeśli poinformował cię o tym po sprzedaży, nie poinformował wcale, lub liczył na to, że zrozumiesz jego logikę myślenia - obowiązuje wariant nr 2.

Ostatnia edycja:
Dzięki. Takiej właśnie info oczekiwałem. Jasnej.
Nie.
Na Allegro była mowa tylko o gwarancji 6 miesięcznej a o rękojmi nic nie wspomniał. Nie pisał w mailu o tym że na aukcji o tym informował.
Dzięki za informacje.

Powrót