reklamacja towaru używanego

• Autor wątku Autor wątku EmSayXYZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
EmSayXYZ

EmSayXYZ

Użytkownik
Odpowiedzi
397
Dzień Dobry,

Mam proste pytania,

Czy jeżeli w przypadku zakupu przez konsumenta od przedsiębiorcy używanego laptopa i skrócenia przez przedsiębiorcę okresu rękojmi do roku,to w takim przypadku również obowiązuje rok na zgłoszenie reklamacji od momentu zauważenia wady? Czy sprzedawca w takim przypadku nie może ograniczyć rękojmi do jakichś podzespołów (np. używana bateria podlega rękojmi tylko przez 14 dni, jak w przypadku gwarancji itp.)?

Prosze o odpowiedź.
Pozdrawiam.

W skrócie chodzi o to , że pod koniec grudnia 2019 kupiłem używanego laptopa na allegro, sprzedawca ograniczył rekojmię do roku, a dwa miesiące temu popsuła mi się w nim bateria. Sprzedawca robi problemy, a oto jego stwierdzenia z korespondencji mailowej"

Baterie w używanych laptopach zgodnie z warunkami podanymi w ofercie objęte są rozruchową gwarancją 14dni.

Bateria to element eksploatacyjny, zużywający się w czasie normalnej eksploatacji.
Nie podlega on rękojmi.

Zużycie baterii w mojej ocenie nie jest wadą ukrytą i nie podlega ona rękojmi.
Oczywiście może Pan mieć odmienne zdanie, w takiej sytuacji zachęcam do rozwiązania sprawy poprzez Sąd Konsumencki

ja twierdzę, że:
-Nie ma w przepisach wyłączeń dot. części eksploatacyjnych.
-Nie ma swobody zastosowania rękojmi w przypadku sprzedaży konsumenckiej.
-Jest to tzw. klauzula niedozwolona.

Pozasądowe rozwiązanie sporu sprzedawcę nie interesuje

Ostatnia edycja:
Czy wg ciebie była to wada ukryta? Podziałała u ciebie prawie rok. Nie pisałeś nawet z kiedy jest laptop (produkcja, ile czasu zatem mógł ktoś wcześniej go używać)i jak był używany przez ciebie. Jeżeli po zakupie działała normalnie to nie jest to wada tylko zużycie.

Znam realia, wiem, że sprzedawca mi tę reklamację by odrzucił cokolwiek by się nie wydarzyło skoro ma takie nastawienie, więc odpuszczam temat, lecz po prostu interesuje mnie co prawo stanowi w takim przypadku

Bateria to element eksploatacyjny, zużywający się w czasie normalnej eksploatacji.
Nie podlega on rękojmi.
Sprzedawca nie może ograniczyć rękojmi wobec konsumenta, bo "bateria to element zużywający się". Może jej jednak nie uznać. Wtedy - jak to zwykle bywa - trzeba iść do rzeczoznawcy, który może stwierdzić jednak wadę, a nie zużycie - wtedy ponowna reklamacja.

Powrót