Reklamacja towaru

• Autor wątku Autor wątku LexMan2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LexMan2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Zakupiłem laptopa w popularnej firmie komputerowej, który okazał się wadliwy.
Towar zareklamowałem w celu naprawienia usterki, ponieważ okazała się fabryczna po wielokrotnym kontakcie z producentem. Laptop został docelowo naprawiony lecz oryginalne pudełko nie zostało zwrócone wraz ze sprzętem. Firma tłumaczy się, że w trakcie transportu do producenta zostało uszkodzone a następnie zutylizowane. Firma nie zamierza w żaden sposób zrekompensować się i tłumaczy, że nie jest ono częścia zestawu.

Chciałbym uzyskać informacje, czy jest możliwość wygrania tego sporu z tym sklepem? Brak oryginalnego opakowania wiąże się z ewentualna strata przy ponownej sprzedaży oraz mniejszym zainteresowaniem wśród potencjalnych klientów.

Kupiłeś określony produkt o określonych parametrach. Jak znajdziesz choć jeden punktu mówiący o tym, że częścią umowy było piękne opakowanie to można myśleć co dalej.

Regipl napisał:
Kupiłeś określony produkt o określonych parametrach. Jak znajdziesz choć jeden punktu mówiący o tym, że częścią umowy było piękne opakowanie to można myśleć co dalej.

Dzięki, dużo wnosisz swoim postem w tej sprawie. Opakowanie mogło trafić na rynek wtórny przez serwisanta i odsprzedane jak i uzyskanie dóbr w postaci programów za przysłowiowe kredki. Z uzyskanych informacji wiem, że utaciłem na chwile obecną wartość mienia. Prosiłbym o opinie osoby kompetentnej w tej sprawie a nie osoby uważającej się za nia.

Czy na opakowaniu były numery licencji, kody lub hologramy do licencji programów?
Czy bez opakowania produkt jest mniej funkcjonalny?
Potrafisz wycenić szkodę? Tzn. czy samo opakowanie można kupić i ma określoną cenę?

Student Wro napisał:
Czy na opakowaniu były numery licencji, kody lub hologramy do licencji programów?
Czy bez opakowania produkt jest mniej funkcjonalny?
Potrafisz wycenić szkodę? Tzn. czy samo opakowanie można kupić i ma określoną cenę?
Dzięki za zapytanie odnośnie tej sprawy.
Laptop nie posiadał licencji Windows'a, sam MAC adres, numer seryjny i inne.
Szczerze sam produkt w sobie nie koliduje z brakiem oryginalnego pudełka.
Jeżeli chodzi o zakupienie strikte takiego opakowania jest to oczywiście bardzo trudne, numery będą się różnic. Sensownie nie potrafię na chwilę obecną wycenić strat. Odczytałem regulamin producenta i mają wzmianke odnośnie reklamacji, który brzmi:

''Po zakończeniu naprawy punkt serwisowy może zwrócić sprzęt do Klienta w nowym opakowaniu zastępczym (innym niż oryginalne) jeżeli opakowanie, w którym produkt został dostarczony do naprawy, nie nadaje się do bezpiecznego odesłania sprzętu. Punkt serwisowy zastrzega sobie prawo do naliczenia kosztów takiego opakowania zastępczego.''

Dodam, iż lapka zaniosłem osobiście w oryginalnym opakowaniu bo tak sobie życzyli do jednego z punktów sklepu więc nie pakowałem dla kuriera nic. Sklep natomiast osobiście wysyłał do producenta.

Powrót