Reklamacja uszkodzonego towaru

• Autor wątku Autor wątku paxonek123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paxonek123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Kilka dni temu zakupiłem używany telefon na allegro, poniżej zamieszczam opis aukcji:

"Witam! Mam do sprzedania Używany telefon komórkowy Huawei Honor 8. Telefon w stanie prawie idealnym (nie licząc drobniutkiego pęknięcia obok przycisku głośności). Stan jak nowy, gwarancja producenta. W zestawie ładowarka i kabel usb, wszystkie dokumenty oraz dodatkowo załączam piękne kwieciste etui i szkło hartowane dedykowane dla tego modelu. Więcej zdjęć na maila. Polecam!"

Chciałbym złożyć reklamację. Towar przyszedł wczoraj, wizualnie wygląda tak jak na zdjęciach, jednak aparat w telefonie nie działa- łapie ostrość jedynie na odległości kilku cm. Przeszukałem internet i jedynym wyjściem w tej sytuacji jest wymiana aparatu, jednak nie wydaje mi się, żeby leżało to w mojej gestii, ponieważ zakupiłem towar w aukcji nie było wspomniane nic o tej wadzie.

Co więcej sprzedawca napisał o gwarancji producenta, jednak nie napisał nic o tym, że telefon był sprowadzany z Hongkongu (ustaliłem to w rozmowie telefonicznej) a więc najbliższy punkt do którego można odesłać telefon znajduje się właśnie tam. Co więcej nie znam języka w którym jest gwarancja (wydaje mi się, że jest to chiński), ale wydaje mi się, że dołączone zostały jedynie jakieś broszurki reklamowe i instrukcja obsługi, ponieważ nigdzie nie widzę pieczątki ani nic co sugerowałoby, że dany kwit jest gwarancją.

Stąd moje pytanie- czy mogę żądać w tej sytuacji zwrotu pieniędzy, a jeśli tak to czy powinienem zrobić to listownie, mailowo, czy może przez portal na którym zakupiłem przedmiot? (Nie wiem czy mogę na tym forum używać nazw- alle***).

Z góry dziękuję za pomoc.

Temat wałkowany na forum ze sto razy.

paxonek123 napisał:
Stąd moje pytanie- czy mogę żądać w tej sytuacji zwrotu pieniędzy

Możesz.

paxonek123 napisał:
powinienem zrobić to listownie, mailowo, czy może przez portal na którym zakupiłem przedmiot?

Listownie.

Poczytaj wcześniejsze wątki, użyj wyszukiwarki: https://forumprawne.org/search.php

Poczytaj również o rękojmi za wady pomiędzy osobami fizycznymi jeśli nie kupiłeś od firmy.

Poczytałem trochę, jeśli można to jeszcze podpytam czy dobrze zrozumiałem.

Wysyłam list żądając zwrotu pieniędzy z tytułu rękojmi, jako powód podaję niezgodność przedmiotu z opisem jaki był w aukcji (wadliwy aparat).
Potem sprzedawczyni ma 14 dni, w tym czasie musi przysłać mi list i ustosunkować się do mojej reklamacji, czyli albo ją przyjąć albo zaproponować inne rozwiązanie.
I gdy dojdziemy do konsensusu to wysyłam jej przedmiot, a ona po otrzymaniu przesyłki wpłaca mi pieniądze?

Czy nie może być takiej sytuacji, że sprzedawczyni powie że to ja jestem winny tej usterce? Pluję sobie w brodę, że nie sprawdziłem telefonu przy kurierze, jednak pewnie ograniczyłbym się do włączenia go i kliknięcia kilka razy w ekran ...

Sprzedający nie musi od razu zwracac pieniedzy.

Sprzedajacy w ogole nie musi uznawac reklamacji. Moze ja odrzucic.

paxonek123 napisał:
Poczytałem trochę

Gdybyś przeczytał co nieco to nie zadawałbyś w/w pytań.

paxonek123 napisał:
czy mogę żądać w tej sytuacji zwrotu pieniędzy
Nie. Wada nie jest istotna. Możesz reklamować i żądać usunięcia wady lub obniżenia ceny.

Powrót