Reklamacja w warsztacie

• Autor wątku Autor wątku fabian180
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fabian180

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. We wrześniu 2014 wymieniłem kompletne sprzęgło u mechamika. Dostarczeniem sprzęgła i wymianą zajął się warsztat. Kilka dni temu siadło mi sprzęgło. Oddałem to na gwarancje (mam rachunek na usługę) i wykryto mi, że sprzęgło sie posypało. Mówią mi że dobrze była wykonana robocizna i że sprzęgło wysyłaja na gwarancje do producenta. W związku z tym mam kilka pytań.
1. Ile czasu ma warsztat na przeanalizowanie mojej reklamacji ? W tym na naprawę samochodu ?
2. Czy przysługuje mi samochód zastępczy na okres reklamacji ?
3. Jeśli firma produkcyjna nie przyzna się do błędu to czy będę musiał kupować nowe sprzęgło i zlecać ponowną naprawę ?

Wszelkie odpowiedzi szukaj w zapisach gwarancji.

Niestety nie posiadam karty gwarancyjnej. Posiadam jedynie paragon na wymianę całej skrzyni biegów łącznie z dwumasą (wszystkie części kupił warsztat). Warsztat przetrzymuje mój samochód już ponad miesiąc. Czy mogę z tego powodu ubiegać się o jakieś zadośćuczynienie.

fabian180 napisał:
2. Czy przysługuje mi samochód zastępczy na okres reklamacji ?

Zobacz do umowy którą podpisałeś z warsztatem przed zleceniem wykonania odpowiednich czynności. Tylko nie pisz, że nie masz takiej umowy.

fabian180 napisał:
3. Jeśli firma produkcyjna nie przyzna się do błędu to czy będę musiał kupować nowe sprzęgło i zlecać ponowną naprawę ?

Możesz się odwołać, wynająć rzeczoznawcę itp.

fabian180 napisał:
Niestety nie posiadam karty gwarancyjnej. Posiadam jedynie paragon na wymianę całej skrzyni biegów łącznie z dwumasą (wszystkie części kupił warsztat).

To co w końcu było wymieniane? Sprzęgło? Skrzynia biegów? kto co kupił?

fabian180 napisał:
Czy mogę z tego powodu ubiegać się o jakieś zadośćuczynienie.

Możesz.

Niestety nie podpisywałem żadnej umowy przed zleceniem. Wymieniane było sprzęgło tak jak wcześniej napisałem. Nie wiem czemu w 2 wiadomości napisałem ze była to skrzynia. Cześć została wysłana podobno do producenta. Skąd mam pewność że mi jej nie podmienią. Lub czy zamontowali mi zamiast nowej części - część używaną ?

Ostatnia edycja:
Powrót