reklamacja - wada ukryta.

• Autor wątku Autor wątku skittles
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skittles

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam.
zakupiłem laptopa bez systemu bateria miała wytrzymać ileś tam czasu a wytrzymuje na oszczedzaniu energii oraz braku pracy na nim 37% czasu który powinna.
zlozylem zażalenie po 2 dniach - wada ukryta , stwierdizeli ze to jest reklamacja i musza odeslac produkt do producenta czekac trzeba ok 2 tyg. podpisane zostalo rekojmi, podkreslalem ze zalezy mi na czasie, bo potrzebuje go do celow prywatynch
nie zgodzilem sie do konca z nimi, napisalem zażalenie droga mailowa wniosek jest rozpatrywany poniewaz chce rozwiazac umowe / zwrot gotowki.

zgodnie z 560 art. KC można odstąpić od umowy jeżeli niezwłocznie nie zostało to naprawione .

pytania:
czy musialem poinformowac na pismie sprzedawce że chce to w trybie niezwolcznym?
czy powolujac sie na 560 art. mogę rozwiazac umowe zanim towar przyjdzie od producenta? <minal tydzien od zakupu> jak musi wygladac taka umowa?
ile dni mam na rezygnacje z umowy?
ile dni mam na rezygnacje z umowy kredytowej?

pozdrawiam. prosze o szybka odp.

nie. Kupowałem w sklepie stacjonarnym

skittles napisał:
zgodnie z 560 art. KC można odstąpić od umowy jeżeli niezwłocznie nie zostało to naprawione .

Niezwłocznie nie oznacza od ręki.
skittles napisał:
czy musialem poinformowac na pismie sprzedawce że chce to w trybie niezwolcznym?

Nie.
skittles napisał:
czy powolujac sie na 560 art. mogę rozwiazac umowe zanim towar przyjdzie od producenta?

Nie.
skittles napisał:
ile dni mam na rezygnacje z umowy?

O ile umowa nie stanowi inaczej nie masz takiej możliwości.
skittles napisał:
ile dni mam na rezygnacje z umowy kredytowej

Co mówi na ten temat umowa?

Reklamacja z tytułu rękojmi czy gwarancji?

@JWF1506
podstawa prawna:
konsument - rekojmi.

kontaktowałem się z radcą prawnym i informował że mogę po tygodniu od reklamacji podejść o rozwiązanie umowy zgodnie z 560 art.

nie wiem... :(

skittles napisał:
kontaktowałem się z radcą prawnym i informował że mogę po tygodniu od reklamacji podejść o rozwiązanie umowy zgodnie z 560 art.

Powodzenia ;)

Widać, że nie czytałeś informacji ze strony UOKIK.

Trudno.

arturoooo napisał:
Powodzenia ;)

Widać, że nie czytałeś informacji ze strony UOKIK.

Trudno.
Czytam i widzę że jest informacja że mogę złożyć o rezygnację z Umowy jezeli wada jest istotna.

Więc jak to w końcu jest ..?

Znając życie pozostanie mi oczekiwać 2tyg od daty założenia reklamacji bo wtedy reklamacja zostanie uznana za pozytywną, chyba że wcześniej się zgłoszą...?

To ze bateria nie trzyma tak dlugo jak powinna.nie jest wada istotna

Powrót