reklamacja walizki

• Autor wątku Autor wątku romanik99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

romanik99

Użytkownik
Odpowiedzi
153
Jestem sprzedawcą. klient przyniósł do sklepu walizkę zakupioną miesiąc temu. Walizka ma urwaną rączkę. Klient żąda naprawy lub wymiany gdyż ponoć rączka odpadła podczas podnoszenia. W teorii klient ma sprawę wygraną i muszę mu wymienić ale mam problem bo klient nie dostarczył rączki i mówi ze nie wie gdzie jest. W związku z powyzszym mam podejrzenua ze walizka została uszkodzona np.podczas przeładunku w samolocie a klient chce wymusić na mnie wymianę. czy mam prawo odmówić uznania reklamacji z powodu nie kompletnosci reklamowanego towaru? Jest na to jakiś paragraf? Bez tej rączki ciężko cokolwiek powiedzieć, być moze było na niej widać jakieś uszkodzenia mechaniczne

czy mam prawo odmówić uznania reklamacji z powodu nie kompletnosci reklamowanego towaru?
Nie na tym polega rozpatrzenie reklamacji. Towar reklamowany też nie musi być kompletny. Po prostu klient złożył reklamację z żądaniem a Ty masz ją uznać albo odrzucić. Jeśli odrzucisz to klient może iść do sądu. I nie ma też prawa do "automatycznego" uznania reklamacji np. w sytuacji, w której można rozpoznać czy to faktycznie uszkodzenie wynikające z wady czy niewłaściwego użytkowania rzeczy.

Jest na to jakiś paragraf?
561 kc. Możesz odmówić, jeśli naprawa nie jest możliwa, ale czemu do wymiany potrzebowałbyś tamtej rączki? O ile uznajesz.

chce odmówić reklamacji bo skoro klient mowi ze kierowca w autobusie niby urwał rączkę to jaki był problem żeby tą rączkę wziąć ze sobą i przynieść do sklepu. a może klient jej nie wziął bo posiadała ślady uderzenia. Nie mam urwanego elementu nie jestem w stanie stwierdzić czy to nastąpiło z winy klienta czy z wady fabrycznej produktu.

Jakby tak każdy klient robil to moglby zdewastować sobie walizkę przy pomocy narzędzi i co 2 lata miałby nową a to jest walizka za 400 zl.

561 kc nie jest do końca właściwy bo walizkę da się naprawić z tym ze nie w tym problem co opisalem wyzej

Ostatnia edycja:
Dlatego Ci napisałem, że nie ma przepisu, który zabrania Ci odmówić uznania reklamacji, jeśli uważasz, że to NIE jest wada, a uszkodzenie.

561 kc nie jest do końca właściwy bo walizkę da się naprawić
Jest jak najbardziej właściwy. Kupujący zażądał naprawy bądź wymiany, a Ty masz się do żądania ustosunkować. Nie ma opcji, żeby ustosunkowanie się uzależnić od dostarczenia rączki. Masz mu tylko powiedzieć: tak albo nie.

Powrót