reklamacja wczasów ITAKA

• Autor wątku Autor wątku zygmuntr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zygmuntr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
reklamowałam wczasy w Grecji z biura podróży ITAKA. Wg przepisów mają oni czas 30dni na odpowiedź mojej reklamacji, w przeciwnym razie uznaje sie reklamacje jako przyjętą. Moje zgłoszenie zostało do nich doręczone 13.09. a odpowiedź dostałam 15.11 (33dni) . Na kopercie data wysłania jest 10.11. Pan z infolinii upiera sie ze 30dni mają na odpowiedź i datą 10.11 mieszczą się w terminie ( wg nich liczy się data stempla pocztowego). Natomiast Pani rzecznik praw konsumenta twierdzi, że liczy sie data odbioru przesyłki przeze mnie. Kto w takim razie ma racje?
Proszę o odpowiedź

13.09.2016r - napisane przeze mnie pismo reklamacyjne doręczone pocztą do ITAKA
15.11.2016r.- odpowiedź z ITAKI doręczona do mnie ( na kopercia data wysłania do mnie 10.11.2016r)

Ostatnia edycja:
od 13.09.2016 do 15.11.2016 jest 33 dni

Najmocniej przepraszam. Oczywiście ma Pan racje.
13.10.2016r - napisane przeze mnie pismo reklamacyjne doręczone pocztą do ITAKA
15.11.2016r.- odpowiedź z ITAKI doręczona do mnie ( na kopercia data wysłania do mnie 10.11.2016r)

tak, data doręczenia to 13.10.2016 do siedziby itaki. mam potwierdzenie odbioru

tutaj niestety znalazłam na forum odpowiedź jednego Pana, ze był w takiej samej sytuacji i niestety przegrał w sadzie I i II instancji. nie wiem co mam robic w takiej sytuacji. Boje sie ze nei wygram z takim duzym biurem

co mam zrobić w mojej sytuacji? walczyc z itaką czy sobie odpuścic?

jaka jest szansa wygranej? prawo stoi po mojej stronie?

Moim zdaniem reklamacja została uznana za zasadną z mocy prawa - co nie oznacza, że również zawarte w niej żądania.

to jakie kroki mam teraz podjąc? skoro itaka w swoim pismie nie napisała nic w stosunku do zadan, tylko ze uznaje za nieuzasadniona reklamacje. Mam teraz pisac do nich pismo w sprawie żadan?

Powrót