reklamacja wózka inwalidzkiego

• Autor wątku Autor wątku Mandol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mandol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Mam ogromną prośbę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.
Na wstępie zaznaczę, że zapoznałem się z wieloma tematami na forum ale większość dotyczy umów zawartych przed grudniem 2014, dodatkowo mam problem z odpowiednim sklasyfikowaniem mojej reklamacji.

Dnia 14.04.2015 kupiłem wózek inwalidzki dla mamy.
Miesiąc po zakupie (18.05.2015) pękła sprężyna hamulca więc zdemontowałem hamulec i oddałem na reklamację, po 3 tygodniach odebrałem hamulec wymieniony na nowy.
Minął kolejny miesiąc (17.06.2015) pękła sprężyna drugiego hamulca więc ponownie oddałem na reklamację zdemontowany hamulec.
Nie zdążyłem odebrać reklamowanego hamulca kiedy (26.06.2015) pękła sprężyna hamulca tego , który był już wcześniej wymieniany.

Biorąc pod uwagę, że w ciągu dwóch miesięcy trzykrotnie pękła sprężyna hamulca przez co wózek więcej stoi niesprawny niż służy mamie, zawiozłem wózek z żądaniem oddania wózka i zwrotu pieniędzy ponieważ
wózek ten nie spełnia warunków bezpiecznego użytkowania.
Dodatkowo w tak krótkim okresie użytkowania obręcze boczne kół ( za które osoba poruszająca się na nim kręci rękami ) wykonane z tandetnego plastiku w skutek ocierania o przeszkody w domu postrzępił się na
tyle mocno, że kaleczą ręce - w starym wózku innego producenta , który posiadamy po 6 latach użytkowania nic się obręczom nie dzieje i ani razu nie popsuł się hamulec.

Pani w sklepie w zgłoszeniu reklamacyjnym w rubryce - żądanie reklamującego napisała :
- urwanie sprężyny hamulca (3 raz) , ciągi powodują otarcia dłoni, klient chce go zareklamować (oddać) , nie spełnia warunków bezpieczeństwa ze względu na częstotliwość awarii hamulców.

Wózek wrócił z reklamacji naprawiony czyli wymienione obręcze i kolejny hamulce ale nie ma żadnej odpowiedzi dlaczego nie uwzględniono mojego żądania , jest tylko napisane co zostało wymienione.

Nie znam się na tym ale wydaje mi się , że jeśli zażądałem zwrotu towaru to powinni mi odpowiedzieć czemu moje żądanie nie zostało spełnione.

Chciałbym napisać do nich pismo ale za bardzo nie wiem w jaki sposób do tego podejść , czy napisać to po prostu tak jak umiem czy podpierać się już konkretnymi przepisami .

Ponieważ hamulec w wózku inwalidzkim to najważniejszy z jego elementów bezpieczeństwa ( osoba wstając i siadając na wózek wspiera się na nim całym ciężarem wierząc , że hamulce nie dopuszczą do odjechania wózka)
nie używamy go obawiając się , że hamulec pęknie w trakcie wsiadania przez co wózek odjedzie a matka upadnie na podłogę i zrobi sobie krzywdę.
Uważam ,że hamulce będziemy tak wymieniać w nieskończoność bo producent użył niewłaściwej stali do produkcji sprężyn albo zakupił tanie chińskie zamienniki tak samo obręcze powinny być wykonane z lepszej jakości materiału aby nie ulegały tak szybkiemu niszczeniu.

Proszę Was o podpowiedź co powinienem zrobić i czy w ogóle mam jakiekolwiek prawo żądać oddania wózka i zwrotu pieniędzy.
Z góry dziękuję Wam za odpowiedzi.

Pozdrawiam :-)

Złożyłem pismo z prośbą o interwencję do Miejskiego Rzecznika Konsumentów .
Poinformuję was jak dalej potoczy się ta sprawa.

Proponuję napisać na "ofon" , to forum niepełnosprawnych, napewno mają jakieś doświadczenia w tym temacie

Powrót