Reklamacja wycieczki

• Autor wątku Autor wątku tb68
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tb68

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Zgłosiłem reklamację wycieczki objazdowej, gdyż bez wcześniejszej informacji zmieniono jej plan, zamieniając zwiedzanie miasta na godzinny spacer po skansenie i pół dnia w zakaraluszonym hotelu. Zmiana była spowodowana siłą wyższą, ale biuro wiedziało o tym ponad miesiąc przed rozpoczęciem wycieczki.

Reklamacji nie uwzględniono - i w długim piśmie odpowiedziano nie na temat, rozwodząc się nad przyjemnościami „zwiedzania panoramicznego” z okien autokaru.

Odpowiedziałem drugim pismem, popierając swoje argumenty uzasadnieniami i interpretacjami wyroków sądowych. Zaproponowałem też ugodę w postaci kuponu na kolejną wycieczkę z biurem. Odpowiedzi nie otrzymałem.

Pytania do znawców tematu:
-Czy następnym krokiem powinno być założenie sprawy w sądzie? A może kolejna próba kontaktu z biurem?
- Czy rzecznik praw konsumentów mógłby w tym pomóc?
- Jakie są szanse wygrania takiej sprawy przeciwko potężnemu organizatorowi wycieczek?
- Czy sprawą powinien się zająć sąd właściwy dla mojego miejsca zamieszkania (i podpisania umowy) czy też sąd odpowiedni dla siedziby organizatora?

Czekam na odpowiedź i pozdrawiam,
Tomek

Tak, dostałem potwierdzenie odbioru.
W obydwu reklamacjach wnioskowałem o konkretną kwotę rekompensaty i jednocześnie zaproponowałem ugodę.

Powrót