reklamacja wysokości odszkodowania z AC

• Autor wątku Autor wątku mentor_13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mentor_13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
sprawa dotyczy wysokości odszkodowania z AC mianowicie przy uderzeniu w krawężnik pękła mi miska olejowa i kilka mniej ważnych rzeczy
miska którą zakwalifikował ubezpieczyciel do wymiany nie jest już produkowana.
we fiacie dostępny jest miska z innym nr jako następca poprzedniej oczywiście jest droższa o ok 400zł.
ubezpieczyciel wziął miskę z katalogu audatex gdzie występuje również nowa miska
oprócz miski miałem jeszcze kilka zastrzeżeń łącznie na ok 600zł.
Napisałem pismo reklamacyjne, wysłałem emailem do gościa prowadzącego sprawę niestety nie uzyskałem żadnej odpowiedzi (mam potwierdzenie otrzymania emaila i przekazanie sprawy dalej, czy to wystarczy czy trzeba wysłać reklamacje listem poleconym?).
I tu pytanie czy ubezpieczenie podlega pod Art.8. ustawy z dnia 27 lipca 2002 r.
o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu
cywilnego1)
"Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie
ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za
uzasadnione."
Gdybym chciał skierować sprawę do sądu to czy mogę to skierować do jakiej chcę placówki (nie mieszkam tam gdzie jestem zameldowany)?
Jak wygląda tok postępowania w przypadku składania sprawy do sądu?
Czy muszę wynajmować prawnika, czy sam mogę przedstawić swoje racje w sądzie?

[cytat="mentor_13":24navstp]
Napisałem pismo reklamacyjne, wysłałem emailem do gościa prowadzącego sprawę niestety nie uzyskałem żadnej odpowiedzi (mam potwierdzenie otrzymania emaila i przekazanie sprawy dalej, czy to wystarczy czy trzeba wysłać reklamacje listem poleconym?).[/cytat:24navstp]
Proponuję wysłać pismo listem poleconym, chociaż jeżeli masz potw. odbioru to jest to wystarczające. Niemniej w OWU zapewne jest napisane, że wszelkie oświadczenia powinny być składane pisemnie listem poleconym itd.

Druga sprawa, powiedz jakie masz ubezpieczenie AC - tzw. kosztorys, czy też "warsztat". Jeżeli to drugie, to przedstaw PZU kosztorys naprawy z serwisu, gdzie stoi pojazd i poczekaj na ich weryfikację.
I tu pytanie czy ubezpieczenie podlega pod Art.8. ustawy z dnia 27 lipca 2002 r.
o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu
cywilnego1)
"Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie
ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za
uzasadnione."[/cytat:24navstp]
Nie.
Gdybym chciał skierować sprawę do sądu to czy mogę to skierować do jakiej chcę placówki (nie mieszkam tam gdzie jestem zameldowany)?[/cytat:24navstp]
Możesz.
Art. 27. § 1. kpc: Powództwo wytacza się przed sąd pierwszej instancji, w którego okręgu pozwany ma miejsce zamieszkania.
Art. 25. kc: Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu.
[cytat="mentor_13":24navstp]Jak wygląda tok postępowania w przypadku składania sprawy do sądu?[/cytat:24navstp]
Za dużo opowiadania :)
[cytat="mentor_13":24navstp]Czy muszę wynajmować prawnika, czy sam mogę przedstawić swoje racje w sądzie?[/cytat:24navstp]
Możesz samemu.

dzięki za odp
najbardziej zależało mi na ustaleniu czy sprawę mogę wytoczyć w miejscu w kórym nie jestem zameldowany

witam
moja sprawa skończy się prawdopodobnie w sądzie
i tu pytanie po jakim czasie taka sprawa się przedawnia?

Kodeks cywilny:
Art. 819. § 1 Roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech.
§ 2. (uchylony)
§ 3. W wypadku ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej roszczenie poszkodowanego do ubezpieczyciela o odszkodowanie lub zadośćuczynienie przedawnia się z upływem terminu przewidzianego dla tego roszczenia w przepisach o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną czynem niedozwolonym lub wynikłą z niewykonania bądź nienależytego wykonania zobowiązania.
§ 4. Bieg przedawnienia roszczenia o świadczenie do ubezpieczyciela przerywa się także przez zgłoszenie ubezpieczycielowi tego roszczenia lub przez zgłoszenie zdarzenia objętego ubezpieczeniem. Bieg przedawnienia rozpoczyna się na nowo od dnia, w którym zgłaszający roszczenie lub zdarzenie otrzymał na piśmie oświadczenie ubezpieczyciela o przyznaniu lub odmowie świadczenia.

A także:

Art. 123. § 1. Bieg przedawnienia przerywa się:
1) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;
2) przez uznanie roszczenia przez osobę, przeciwko której roszczenie przysługuje;
3) przez wszczęcie mediacji.
§ 2. (skreślony)

Powrót