Reklamacja z powodu powtarzającej się usterki

• Autor wątku Autor wątku katarzyna.m.c
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katarzyna.m.c

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Niecałe dwa lata temu (dokładnie 22 miesiące temu) kupiłam na allegro od firmy nowego laptopa. Problem polega na tym, że ten model jest "felerny", tzn. psują się w nim zawiasy. Laptop był już oddany do serwisu. Został naprawiony na gwarancji jednak zawias zepsuł się ponownie.
Czy ze względu na to, że usterka wystąpiła ponownie przysługuje mi prawo do reklamacji laptopa? Przejrzałam internet i to często powtarzająca się awaria w tym modelu.
Czy mam prawo żądać zwrotu pieniędzy? Jak przeprowadzić taką reklamację? Jak sporządzić pismo? Czy powinnam najpierw skontaktować się ze sklepem mailowo, czy od razu wysłać laptopa ze wszystkimi dokumentami - i właśnie - jakie to powinny być dokumenty? Mam fakturę, pismo z serwisu potwierdzające naprawę i kartę gwarancyjną. Czy to wystarczy?

Wszystko co Ci się należy masz opisane dokładnie w karcie gwarancyjnej.

No właśnie tak się składa, że nie ma tam odpowiedzi na moje pytania.

To znaczy, że Ci się (niestety) nie należy.

Gwarancja to świadczenie dobrowolne i producent/sprzedawca w ogóle nie musi jej dawać.

Ale ja przecież otrzymałam gwarancję na ten komputer, a skoro to powtarzająca się wada i typowa dla tego modelu, to moja reklamacja chyba powinna zostać przyjęta. Nie rozumiem, dlaczego ktoś miałby mi odmówić. Kiedy zwróciłam się z usterką do autoryzowanego serwisu, to przedmiot został objęty naprawą gwarancyjną, więc jak widać - usterka ta podlega gwarancji.
Czy w takiej sytuacji powinnam jednak wystąpić z tytułu niezgodności towaru z opisem? I czy powinnam się zgłosić się do firmy od której kupiłam laptopa (czyli pośrednika), czy lepiej bezpośrednio do producenta?

Kupowałaś na firmę czy jako konsument?

Jako konsument.

Powrót