Reklamacja z tytułu gwarancji - zwrot na kartę podarunkową

• Autor wątku Autor wątku dżordż55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dżordż55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Jakiś czas temu kupiłem słuchawki bezprzewodowe w markecie znanym z reklamy z Eweliną Lisowską. Słuchawki stale psuły się po około miesiącu użytkowania. Oddawałem je w sumie 3 razy na gwarancję. Za ostatnim razem zażądałem zwrotu gotówki, ponieważ wiedziałem, że i tak zepsują się ponownie. Dodam, że była to reklamacja z tytułu gwarancji. Po dwóch dniach (dziś) otrzymałem telefon, że mogę kupić u nich inne słuchawki (droższe) i dopłacić różnicę ceny, albo otrzymać zwrot pieniędzy na kartę podarunkową do wykorzystania w ich sklepie. Upatrzyłem sobie już konkretny model słuchawek. Problem jest w tym, że w sklepie, w którym reklamowałem produkt, nowy model kosztuje o 50zł drożej niż w konkurencyjnym markecie.

Znalazłem w Internecie artykuł o tym zjawisku oddawania pieniędzy na kartę podarunkową, w którym napisane było, że
Według artykuły 494. Kodeksu Cywilnego zwrot świadczeń po odstąpieniu od umowy musi być dokonany w takim sam sposób, jak przy zawieraniu umowy.

Znalazłem ten artykuł i nie widzę w nim takiego zapisu. Dodatkowo jest tu mowa o odstąpieniu od umowy, a nie o gwarancji.

Czy mogę w takiej sytuacji zażądać zwrotu gotówki lub ewentualnie sprzedaży słuchawek w tej samej cenie co konkurencja?

dżordż55 napisał:
Czy mogę w takiej sytuacji zażądać zwrotu gotówki lub ewentualnie sprzedaży słuchawek w tej samej cenie co konkurencja?
Odpowiedzi szukaj w warunkach gwarancji.

W regulaminie na stronie internetowej jest napisane:

§ 8 Gwarancja

Towary sprzedawane przez Sprzedawcę mogą być objęte gwarancją udzieloną przez producenta Towaru bądź dystrybutora.
W wypadku Towarów objętych gwarancją, informacja dotycząca istnienia i treści gwarancji prezentowana jest na Stronie Internetowej Sklepu.

W opisie słuchawek na stronie sklepu jest napisane, że produkt objęty jest gwarancją 24 miesiące, jednak treści gwarancji na stronie nie ma.

Strona producenta w ogóle nie istnieje. Słuchawki to jakiś noname, a dokładnie iMove SH-01.

Niemniej sklepy internetowe oraz stacjonarne (i to wcale nie jakieś małe) ten model słuchawek oferują, i twierdzą że w pudełku jest karta gwarancyjna.

Zawsze możesz się pofatygować do sklepu i odczytać z pudełka informację kto jest importerem / przedstawicielem producenta, po czym odpytać go o warunki gwarancji.

Powrót