Reklamacja z tytułu rękojmi, a brak odpowiedzi w ciągu 14 dni, a domniemanie uznania

• Autor wątku Autor wątku rafmik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafmik

Stały bywalec
Odpowiedzi
894
Hej

Mam pytanie w sprawie reklamacji z tytułu rękojmi - jest do druga taka reklamacja, wada jest istotna, w związku z tym w piśmie oświadczyłem, że odstępuję od umowy.

Sklep nie odpowiedział na tą reklamację z tytułu rękojmi w ciągu ustawowych 14 dni.

Czy w takim razie mogę uznać sprawę za zakończoną pozytywnie i po mojej myśli?
Chodzi tutaj o domniemanie uznania reklamacji.

Na kilku www związanych z prawami konsumenta przeczytałem, że domniemanie uznania reklamacji istnieje tylko przy żądaniu naprawy/wymiany/obniżenia ceny, a nie w przypadku odstąpienia od umowy.
Niestety nie mogę czegoś takiego znaleźć w przepisach KC dotyczących rękojmi.

Ktoś może wie, jak wygląda sprawa w moim przypadku?

Edit:

Teraz znalazłem:
Art. 561(5).
Jeżeli kupujący będący konsumentem zażądał wymiany rzeczy lub usunięcia wady albo złożył oświadczenie o obniżeniu ceny, określając kwotę, o którą cena ma być obniżona, a sprzedawca nie ustosunkował się do tego żądania w terminie czternastu dni, uważa się, że żądanie to uznał za uzasadnione.

Pytanie, co w sytuacji, gdy konsument chce odstąpić umowy?

Ostatnia edycja:
Cześć,

domniemanie uznania wady w przypadku braku odpowiedzi nie obejmuje oświadczenia o wypowiedzeniu umowy.

Z racji tego, że jest to druga reklamacja z tytułu rękojmi sklep nie ma prawa zmienić Twojego żądania.

Jeżeli chodzi o wyegzekwowanie tego musi wypowiedzieć się ktoś mądrzejszy ode mnie ;)

Będę informował o postępach. Dzisiaj mija 14 dzień.
Sklep odezwał się dopiero w zeszłą środę. Na jutro mam umówiony serwis w domu (chodzi o TV z wadami matrycy).
Pan z serwisu jak w piątek dzwonił się umawiać to chciał zabrać telewizor "do naprawy" dostał info, że się na to nie zgadzam.

Powrót