R
rafmik
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 894
Hej
Mam pytanie w sprawie reklamacji z tytułu rękojmi - jest do druga taka reklamacja, wada jest istotna, w związku z tym w piśmie oświadczyłem, że odstępuję od umowy.
Sklep nie odpowiedział na tą reklamację z tytułu rękojmi w ciągu ustawowych 14 dni.
Czy w takim razie mogę uznać sprawę za zakończoną pozytywnie i po mojej myśli?
Chodzi tutaj o domniemanie uznania reklamacji.
Na kilku www związanych z prawami konsumenta przeczytałem, że domniemanie uznania reklamacji istnieje tylko przy żądaniu naprawy/wymiany/obniżenia ceny, a nie w przypadku odstąpienia od umowy.
Niestety nie mogę czegoś takiego znaleźć w przepisach KC dotyczących rękojmi.
Ktoś może wie, jak wygląda sprawa w moim przypadku?
Edit:
Teraz znalazłem:
Pytanie, co w sytuacji, gdy konsument chce odstąpić umowy?
Mam pytanie w sprawie reklamacji z tytułu rękojmi - jest do druga taka reklamacja, wada jest istotna, w związku z tym w piśmie oświadczyłem, że odstępuję od umowy.
Sklep nie odpowiedział na tą reklamację z tytułu rękojmi w ciągu ustawowych 14 dni.
Czy w takim razie mogę uznać sprawę za zakończoną pozytywnie i po mojej myśli?
Chodzi tutaj o domniemanie uznania reklamacji.
Na kilku www związanych z prawami konsumenta przeczytałem, że domniemanie uznania reklamacji istnieje tylko przy żądaniu naprawy/wymiany/obniżenia ceny, a nie w przypadku odstąpienia od umowy.
Niestety nie mogę czegoś takiego znaleźć w przepisach KC dotyczących rękojmi.
Ktoś może wie, jak wygląda sprawa w moim przypadku?
Edit:
Teraz znalazłem:
Art. 561(5).
Jeżeli kupujący będący konsumentem zażądał wymiany rzeczy lub usunięcia wady albo złożył oświadczenie o obniżeniu ceny, określając kwotę, o którą cena ma być obniżona, a sprzedawca nie ustosunkował się do tego żądania w terminie czternastu dni, uważa się, że żądanie to uznał za uzasadnione.
Pytanie, co w sytuacji, gdy konsument chce odstąpić umowy?
Ostatnia edycja: