Reklamacja z tytułu rękojmi, a zwrot pieniędzy.

• Autor wątku Autor wątku Kasia966
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kasia966

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Mam pytanie związane z reklamacją z tytułu rękojmi.
Kilka miesięcy po zakupie torebki, ta zaczęła mi się rozpruwać i psuć. Złożyłam reklamację w sklepie. Sprzedawca wypełniał druczek moimi danymi i zapytał jakie są moje oczekiwania: 1) Naprawa 2) Wymiana na nowy 3) Zwrot gotówki 4) Obniżenie ceny o wartość.
Bez zastanowienia odpowiedziałam, że opcja 3, ponieważ wydała mi się najkorzystniejsza.

Towar przyjęto 21.12.2016r., a więc dziś jest ostatni dzień z 14 dniowego okresu oczekiwania na rozpoznanie mojej reklamacji.

Moje pytania:

1. Czy to prawda, że nie powinien przysługiwać mi zwrot pieniędzy? (Jeśli tak, to dlaczego sprzedawca sam mi to zaproponował?).
2. Czy jeśli moja reklamacja nie zostanie przyjęta, ponieważ nie ma podstaw do zwrotu pieniędzy to czy mogę zgłosić jeszcze jedną reklamację, tylko tym razem z innym żądaniem?
3. Czy jeśli dziś nie otrzymam odpowiedzi, to mogę iść jutro do sklepu i moje zgłoszenie będzie automatycznie zaakceptowane? (Mimo, że nie miałam prawa podczas pierwszej reklamacji rzeczy do zwrotu gotówki).

Ad. 1 Możesz żądać zwrotu gotówki, ale sprzedawca może Ci zaproponować wymianę na nowy towar albo naprawę. Jeśli nic alternatywnego Ci nie zaproponują to znaczy, że Twoje żądanie zostało uwzględnione w całości i wtedy możesz żądać zwrotu gotówki.

Ad. 2 Sprzedawca ma obowiązek przyjąć Twoje żądanie z tytułu rękojmi i musi się co do niego ustosunkować. Jeśli tego nie zrobi to Twoja reklamacja jest traktowana jako uznana. Jeśli sprzedawca rozpozna reklamację i wyda negatywną odpowiedź to należy złożyć odwołanie. Chyba że negat będzie dotyczył tylko rodzaju żądania (zwrotu gotówki) to wtedy sprzedawca musi Ci zaproponować rozwiązanie alternatywne w postaci wymiany na nowy towar albo naprawy.

Ad. 3 Jeśli nie otrzymałaś odpowiedzi to Twoja reklamacja jest uznana, ale musisz udać się do sprzedawcy i ustalić czy przewidują naprawę lub wymianę towaru - jeśli nie to należy Ci się zwrot gotówki.

Poprawiam odpowiedz na pytanie 3 :) jeśli nie odpowiedział w terminie to reklamacja jest uznana łącznie z Twoim roszczeniem, czyli przysługuje Ci zwrot gotówki.

@studnia bez dna

Kolejny raz wypisujesz głupoty. Nie próbuj doradzać, jeśli brak Ci wiedzy...

@loco1

W takim razie podziel się swoją wiedzą.

Wg mnie najistotniejszy w tym temacie art. 560 par. 1 kc i art. 561 z indeksem 5 kc. W połączeniu z praktyką większości sklepów daje to co napisałam poprzednio wraz z modyfikacją.

Skoro chcesz porozmawiać...
Na jakiej podstawie prawnej twierdzisz, że:
studnia bez dna napisał:
Jeśli nic alternatywnego Ci nie zaproponują to znaczy, że Twoje żądanie zostało uwzględnione w całości i wtedy możesz żądać zwrotu gotówki.
studnia bez dna napisał:
i musi się co do niego ustosunkować.
studnia bez dna napisał:
Jeśli tego nie zrobi to Twoja reklamacja jest traktowana jako uznana
studnia bez dna napisał:
Jeśli sprzedawca rozpozna reklamację i wyda negatywną odpowiedź to należy złożyć odwołanie
studnia bez dna napisał:
Jeśli nie otrzymałaś odpowiedzi to Twoja reklamacja jest uznana

Przypominam, że:
Kasia966 napisał:
Sprzedawca wypełniał druczek moimi danymi i zapytał jakie są moje oczekiwania: 1) Naprawa 2) Wymiana na nowy 3) Zwrot gotówki 4) Obniżenie ceny o wartość.
Bez zastanowienia odpowiedziałam, że opcja 3,

Chyba po to jest to forum...

Jeśli nic alternatywnego Ci nie zaproponują to znaczy, że Twoje żądanie zostało uwzględnione w całości i wtedy możesz żądać zwrotu gotówki.
- zgodnie z art. 560 kc sprzedawca może naprawić towar lub wymienić na nowy. Z praktyki wiem, że sprzedawcy najpierw rozpoznają reklamację, a później naprawiają towar lub wymieniają go na nowy.

i musi się co do niego ustosunkować. Jeśli tego nie zrobi to roszczenie będzie musiało zostać uznane.

Jeśli tego nie zrobi to Twoja reklamacja jest traktowana jako uznana - art. 561 z indeksem 5 KC

Jeśli sprzedawca rozpozna reklamację i wyda negatywną odpowiedź to należy złożyć odwołanie - większość sklepów posiada wewnętrzne regulacje rozpatrywania reklamacji, które zakładają tryb odwoławczy.

Jeśli nie otrzymałaś odpowiedzi to Twoja reklamacja jest uznana - milczenie sprzedawcy jest traktowane jako uznanie.

Naprawdę niczego nie rozumiesz?
kc art. 561(5)

Jeżeli kupujący będący konsumentem zażądał wymiany rzeczy lub usunięcia wady albo złożył oświadczenie o obniżeniu ceny, określając kwotę, o którą cena ma być obniżona, a sprzedawca nie ustosunkował się do tego żądania w terminie czternastu dni, uważa się, że żądanie to uznał za uzasadnione.

A jakie było żądanie autorki wątku???

Odstąpienie od umowy. W doktrynie żądanie zwrotu gotówki jest uznawane jako oświadczenie o odstąpieniu od umowy. Tyle tylko że tego żądania w tym zapisie nie ma - mój błąd.

Ostatnia edycja:
A zatem nie było to żądanie wymiany rzeczy lub usunięcia wady albo złożył oświadczenie o obniżeniu ceny, określając kwotę, o którą cena ma być obniżona,, prawda?

Czyli cytowany przepis prawda nie ma tu zastosowania, prawda?

A co masz do powiedzenia w przypadku pozostałych kwestii?

Za bzdurę uważasz również odwołanie do art. 560 kc?

Powrót