Reklamacja z tytułu rękojmi czy skuteczna

• Autor wątku Autor wątku Lovor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lovor

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 778
Słuchajcie, mam problem ze sprzedawcą, generalnie chciałem po ludzku i na grzecznie, ale po wysłaniu wiadomości sprzedawca mnie olewa i zbywa przez telefon na zasadzie, spoko, ktoś przyjedzie. Tak wiec chce to ruszyc bardziej oficjalnie.

Wysłałem następującego maila, czy można to traktować jako skuteczne zgłoszenie reklamacji z tytułu rękojmi, czy lepiej wysłać to nieco bardziej oficjalnie (obawiam się nieco, że wskazałem dwie możliwosci rozwiązania reklamacji, plus nie użyłem słowa rękojmia)? Mam potwierdzenie, że sprzedawca wiadomość otrzymał i się z nią zapoznał. Wiadomość nieco zanimizowałem

"Witam,

Około rok temu sprzedaliście państwo mi XXX wraz z usługą montażu

Adres montażu:
XXX

W tym momencie niestety ale na XXX pojawiły się rdzawe naloty, a przy poruszaniu XXX słychać jak w wewnątrz elementu chlupie woda. Zdjęcia w załączniku. Prosiłbym o wykonanie naprawy, bądź wymianę. W razie potrzeby proszę o kontakt: XXX

Pozdrawiam,
XXX"

Ale od zakupu mniej niż rok czy dłużej? W drugiej opcji zgodnie z zasadami rękojmi konsument udowadnia, że wina leży po stronie wad produktu a nie użytkowania.

Nie o tym było pytanie. Tak wiem, ze w pierwszym roku domniemuje się, że wada istaniała w momencie zakupu, ale też nie jest prawdą, że w drugim roku to konsument ma coś udowadniać. Moje pytania odnosi się do tego, czy jak sprzedawca na takiego maila nie ustosunkuje się w ciągu 14 dni, to można uznawać, że reklamacje uznał, czy musze wysłać bardziej sprecyzowaną wiadomość.

Czy masz jakiekolwiek potwierdzenie, że odbiorca odczytał wiadomość?

Doświadczenie życiowe (boleśnie) nauczyło mnie, że równolegle z mailem wysyłam polecony za potwierdzeniem odbioru. W większości przypadków taki polecony jest traktowany z należytą atencją.

Tak, sprzedawca odpisał mi na maila, oraz mam nagrana rozmowę telefoniczna, w której potwierdza, ze widzi maila. Co dalej z moim pytaniem?

Powrót