Reklamacja z tytułu rękojmi jeszcze raz.

• Autor wątku Autor wątku dsaw01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dsaw01

dsaw01

Użytkownik
Odpowiedzi
194
Witam.

Niedawno pytałem o tą gwarancje.
Oddałem z tytułu rękojmi laptopa sklepu bo tu ktoś wspominał że rękojmi jest zawsze lepsza od zwykłej gwarancji. Ok.
Po 28 dniach dostałem go z powrotem niby z naprawioną usterką.

Okazuję się że teraz ta naprawiona klawiatura robi zwarcie.
Tu jest opis.

BSOD'y są możliwe przy zwarciu klawiatury w przypadku laptopa i najpewniej pojawiają się okazyjnie, dlatego zalecam działać szybko, upewnić się ze usterka została właściwie rozpoznana, najprościej zrobić test i podłączyć zewnętrzną klawiaturę, po czym wysłać sprzęt na serwis, zwlekanie może się w skrajnym wypadku skończyć nawet zwarciem po stronie układu KBC co sprawi że cała płyta główna będzie trupem.

Oni właśnie naprawiali mi klawiaturę fachowcy nawet nie sprawdzili.

Dla mnie to już zaczyna być meczące laptopa mam 6 miesięcy używam go od 3 miesięcy a już leci 2x do naprawy.

To już nie ma sensu.
Czy mogę teraz w prost żądać wymiany na nowy? i muszą się zgodzić?
Nie chce żeby już fachowcy mi go naprawiali 2x raz.

Po części jest moje Źródło utrzymania i nie może być co 2 dni w serwisie.

Ostatnia edycja:
dsaw01 napisał:
Po części jest moje Źródło utrzymania i nie może być co 2 dni w serwisie.

Skoro to sprzęt używany zarobkowo, co temat robi w subforum konsumenckim?

To zwrot kasy wole.

Już raz naprawili tą klawiaturę.
Naprawili tak że w każdej chwili mogę układ KBC puścić z dymem.
Więc nie chce żeby co kolwiek oni mi naprawiali

Klawiatura jest cały czas na zwarciu. A to był autoryzowany zakład producenta ;/

Napisałem o wymianę nowy jak nie wymiemią mogę zadać zwrot kasy?\

Już 2x leci na tą rękojmi z powodu klawiatury

Ostatnia edycja:
Jeśli znowu zostanie stwierdzona wada, to tak. Skasowałem posta wyżej bo źle przeczytałem.

Kodeks cywilny

Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.
§ 2. Jeżeli kupującym jest konsument, może zamiast zaproponowanego przez sprzedawcę usunięcia wady żądać wymiany rzeczy na wolną od wad albo zamiast wymiany rzeczy żądać usunięcia wady, chyba że doprowadzenie rzeczy do zgodności z umową w sposób wybrany przez kupującego jest niemożliwe albo wymagałoby nadmiernych kosztów w porównaniu ze sposobem proponowanym przez sprzedawcę. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość rzeczy wolnej od wad, rodzaj i znaczenie stwierdzonej wady, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie narażałby kupującego inny sposób zaspokojenia.
§ 3. Obniżona cena powinna pozostawać w takiej proporcji do ceny wynikającej z umowy, w jakiej wartość rzeczy z wadą pozostaje do wartości rzeczy bez wady.
§ 4. Kupujący nie może odstąpić od umowy, jeżeli wada jest nieistotna.

No coś mi się nie zgadzało.

Tak oddali mi po 28 dniach niby naprawioną lecz po kliku godzinach występuję zwarcie i system się blokuje.
Czasem to jest po 3 godzinach a czasem w ciągu godziny trzy razy.
Ok dziękuję

dsaw01 napisał:
Gwarancja z tytułu rękojmi jeszcze raz.
Mylisz pojęcia, gwarancja i rękojmia to dwa różne roszczenia. Twoje działanie to reklamacja, tytuł tematu edytowałem.

No dobra być może.
Boże jaka reklamacja?

Pisałem wyraźnie Rękojmia

Czyli rękojmi,
Boże

No właśnie chodzi o to, że mówi się "reklamacja z tytułu rękojmi" albo "reklamacja z tytułu gwarancji".

Oj tak czy siak jest to Rękojmia.
Może nie sprecyzowałem ale chyba każdy wiedział o co chodzi jeśli napisałem.

Z tytułu rękojmi
Czekam na decyzję najwyżej później napiszę.

@LeszsekS tak jest panie poruczniku.

Ta chodzi o rękojem już jest wszystko jasne
Dziekuje i przepraszam za pomyłke.

Ostatnia edycja:
Powrót