A
adrmart
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Reklamacja z tytułu rękojmi - niepoważna naprawa zamiast wymiany / zwrotu pieniędzy
Witam,
Jestem w trakcie reklamacji dysku w z tytułu rękojmi.
Dysk SSD Plextor M6S z dnia na dzień padł, wyświetlając badsectory.
Otrzymałem odpowiedź:
Jak się odwołać, co w takiej sytuacji zrobić?
Proszę o pomoc!
Witam,
Jestem w trakcie reklamacji dysku w z tytułu rękojmi.
Dysk SSD Plextor M6S z dnia na dzień padł, wyświetlając badsectory.
Otrzymałem odpowiedź:
Na moją propozycję wymiany na nowy / zwrotu gotówki, oferują mi **naprawę** dysku do "stanu zgodnego z umową". Problem jednak w tym, że zdiagnozowałem dysk i uszkodzone są fizyczne sektory, co oznacza nienaprawialność dysku, a jakiekolwiek przywrócenie jego funkcjonalności działałoby na zasadzie tykającej bomby. W przypadku magazynu ważnych danych jest to kompletnie bez sensu, przyjmować dysk który i tak padnie za x miesięcy.W odpowiedzi na Pana zgłoszenie xxx spółka *** uprzejmie informuje
iż uznaje Pana reklamacje tytułem rękojmi konsumenckiej za zasadną, tym samym zobowiązując się doprowadzić urządzenie do stanu zgodnego z umową poprzez skuteczną, niezwłoczną naprawę.
Wskazuję, iż "artykuł 561 § 1 k.c. daje kupującemu swobodę wyboru roszczenia, którego realizacji będzie domagał się od sprzedawcy. Zwrócić należy jednak uwagę, że obowiązek sprzedawcy w zakresie realizacji roszczenia zgłoszonego przez kupującego powinien uwzględniać art. 561 § 3 k.c.
Sprzedający będzie mógł uchylić się więc od obowiązku realizacji roszczenia kupującego w przypadku wystąpienia okoliczności wskazanych w przedmiotowym przepisie." (Ustawa o prawach konsumenta - komentarz - Redakcja Naukowa Monika Namysłowska, Dominik Lubasz). W związku z powyższym sprzedawca odmawia wymiany dysku SSD na nowy lub zwrotu gotówki, jednocześnie podejmując decyzję odnośnie naprawy, gdyż zdaniem spółki x-kom, jest to wystarczające, aby doprowadzić towar do stanu zgodnego z umową. Prawo do żądania odstąpienia od umowy lub obniżenia ceny w ramach pierwszej reklamacji tytułem rękojmi konsumenckiej jest ograniczone. Na początku obie strony powinny dążyć do tego, aby umowa była kontynuowana, a reklamacja została uwzględniona przez przywrócenie towaru do stanu zgodnego z umową w drodze bezpłatnej naprawy.
Mam nadzieje, że powyższe wyjaśnienie spotka się z Pana zrozumieniem.
Jak się odwołać, co w takiej sytuacji zrobić?
Proszę o pomoc!
Ostatnią edycję dokonał moderator: