Reklamacja z tytułu rękojmi - odwołanie

• Autor wątku Autor wątku Sialal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sialal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,
Zgłaszałem reklamację w sklepie internetowym i dostałem po tygodniu odpowiedź, że odrzucają reklamację. Napisałem odwołanie od tej decyzji i tutaj rodzi się moje pytanie. Minęły dwa tygodnie bez żadnej odpowiedzi decyzyjnej z ich strony w tej sprawie i czy można uznać, że po tych 14 dniach odwołanie jest uznane jako zasadne?

Sialal napisał:
Napisałem odwołanie od tej decyzji i tutaj rodzi się moje pytanie. Minęły dwa tygodnie bez żadnej odpowiedzi decyzyjnej z ich strony w tej sprawie i czy można uznać, że po tych 14 dniach odwołanie jest uznane jako zasadne?
Odwołanie od nieuwzględnienia reklamacji to nie reklamacja. Tylko reklamacja zobowiązuje sprzedawcę do określonego działania. Zatem jeżeli w odwołaniu nie zgłoszono innych niż poprzednio wad towaru to taki termin sprzedawcy nie obowiązuje a co za tym idzie nie można uznać, że milczenie sprzedawcy oznacza uwzględnienie. Gdyby jednak w odwołaniu podniesiono niewskazane wcześniej wady produktu to takie odwołanie można potraktować jako nową reklamację i wtedy termin 14 dni obowiązuje.

Powrót