Reklamacja z tytułu rekojmi

• Autor wątku Autor wątku Maciej861
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maciej861

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam forumowiczów. Moja sytuacja wygląda następująco. 13 listopada złożyłem reklamację na drzwi i ościeżnice. Dopiero teraz wróciłem do tematu, posiadam zgłoszenie reklamacyjne o przyjęciu reklamacji. Problem polega na tym, że na zgłoszeniu nie ma podanego numeru rachunku (faktury), sklep twierdzi, że zgłoszenie posiada braki formalne i dopiero po ich uzupełnieniu mają 14dni na rozpatrzenia zgłoszenia. Pamiętam, że pracownik sklepu brał od nas fakturę i ją kserował, jednak nie jestem w stanie tego udowodnić. Dodam, że ze strony sklepu kontakt nastąpił dopiero po moim telefonie w tym tygodniu. Czy sklep w tym przypadku jest zobligowany do uwzględnienia reklamacji (zgłoszenie reklamacyjne zostało przyjęte,mam na to papier), czy rozpatrzą dopiero po uzupełnieniu braków formalnych?

A czego żądałeś w reklamacji i czy zakup prywatny czy na firmę? Czy reklamacja była z gwarancji czy rękojmi?

Reklamacja z tytułu rękojmi, chciałam żeby wymienili na produkt bez wad, zakup prywatny

Zatem nie widzę podstawy, by z powodu "braku formalnego" nie ustosunkowali się do reklamacji. Jeśli jakiś "brak formalny" jest to reklamacji nie pozostawia się bez rozpatrzenia tylko zgodnie z tym co mówią przepisy - należy się do niej ustosunkować w terminie 14 dni w tym przypadku. Mogli ją odrzucić z powodu braku dowodu na zakup w ich sklepie. Ponieważ tego nie uczynili to moim zdaniem reklamację uznali. Zakładam, że masz dowód jej złożenia 13 listopada?

Tak mam formularz zgłoszenia reklamacji z 13 listopada, na którym napisano że termin rozpatrenia mija 27listopada. Podpowiesz na jaki artykuł może się powołać podczas rozmowy ze sklepem?

Sklep nadal odmawia uznania reklamacji, co mogę w tym wypadku zrobić?

Kontakt z Rzecznikiem Praw Konsumenta.

Powrót