Reklamacja z tytułu rękojmi.

• Autor wątku Autor wątku tomino
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomino

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Witam serdecznie.
Reklamowałem ostatnio uszkodzony towar. Moim żądaniem była wymiana towaru lub jego naprawa. Dałem możliwość wyboru przedsiębiorcy. Otrzymałem informację, że moje pismo nie spełnia podstawowych wytycznych którymi powinna charakteryzować się reklamacja z tytułu rękojmi. Czy moje żądania dają podstawę do odrzucenia reklamacji? Czy mam napisać jeszcze jedną reklamację i żądać w niej tylko jednej czynności, czyli np. tylko wymiany towaru na nowy?

Otrzymałem informację, że moje pismo nie spełnia podstawowych wytycznych którymi powinna charakteryzować się reklamacja z tytułu rękojmi.
Których "wytycznych" nie spełnia?

Których "wytycznych" nie spełnia?
Na tak zadane pytanie otrzymałem odpowiedź:

"Wybrał Pan więcej niż dwa roszczenia."

Pewnie chodzi o to, że roszczenie powinno być jedno, konkretne bez wyboru.

"Wybrał Pan więcej niż dwa roszczenia."
Ja widzę co najwyżej jedno - doprowadzenie do zgodności z umową, przy czym żądaniem jest wymiana. Z niczego nie wynika, że żądasz obu naraz. Żaden przepis też nie powoduje rygoru "nieważności" złożonej reklamacji z tego powodu, że wpisałeś to, do czego sprzedawca i tak ma prawo w art. 561§3 kc.

Zwróć jednak uwagę, że zastosowano spójnik LUB w art. 561[5] kc. Przypomnij sprzedawcy o tym przepisie, jeśli jesteś konsumentem (art. 22[1] kc) oraz zaznacz mu, że żądałeś wymiany skoro nie czyta pisma ze zrozumieniem.

Dziękuję bardzo za cenne wskazówki. Odpisałem Przedsiębiircy, że moja reklamacja jest napisana prawidłowo, że żądam wymiany oraz ustosunkowania się do reklamacji w ustawowym terminie.
c.d.n.

W sprawie nastąpił zwrot o 180 stopni.
W związku z tym,że wada została zauważona i reklamacja złożona po 12 miesiącach od dokonania zakupu to na mnie spoczywa obowiązek wykazania, że wada występowała w momencie zakupu otrzymałem odpowiedź:

"Pana reklamacja zostaje odrzucona z uwagi na nieudowodnienie występowania wady w momencie dokonania zakupu.
Prosimy o ponowne opłacenie przesyłki zwrotnej."

Proszę mi powiedzieć w jaki sposób ja, jako szary konsument mam udowodnić, że wada miksera elektryczne istniała już w momencie zakupu?
Może to szczotki silnika, może wirnik, komutator?
Bez rozkręcenia sprzętu nie jestem w stanie nic stwierdzić, a wówczas przepada również gwarancja.
Może biegły rzeczoznawca to stwierdzi - ale wówczas koszt ekspertyzy przekroczy wartość sprzętu i kto mi zwróci koszty?
Sprzedawca wówczas może stwierdzić, że w jakiś sposób udowodniłem istnienie wady w dniu wydania towaru, ale co z kosztami?

"Pana reklamacja zostaje odrzucona z uwagi na nieudowodnienie występowania wady w momencie dokonania zakupu.
Prosimy o ponowne opłacenie przesyłki zwrotnej."
1. Żaden przepis nie nakazuje po roku nic udowadniać sprzedawcy. Jakby uważnie przeczytał przepis to by zrozumiał, że do roku domniemywa się, że wada lub jej przyczyna istniała w chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego.
2. Koszty reklamacji pokrywa sprzedawca.

Proszę mi powiedzieć w jaki sposób ja, jako szary konsument mam udowodnić, że wada miksera elektryczne istniała już w momencie zakupu?
Skorzystaj z rękojmi, nie gwarancji. Opinia rzeczoznawcy + ponowna reklamacja + żądanie zwrotu kosztów za rzeczoznawcę (por. wyrokSR w Świdnicy z 22.01.2014 r., sygn. akt IC 2079/13). Dodatkowo proponuję powiadomić Rzecznika Praw Konsumenta o takich praktykach. Naprostuje on wiedzę sprzedawcy.

Sprzedawca wówczas może stwierdzić, że w jakiś sposób udowodniłem istnienie wady w dniu wydania towaru, ale co z kosztami?
Pokrywa sprzedawca.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź. Jutro skontaktuję się z Rzecznikiem Praw Konsumenta.
c.d.n.

Powrót